14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Вячеслав Тимичеев спечели за втори път купа „Янко Гюзелев”

Силна детска школа на деветото издание на шахматния турнир

Вячеслав Тимичеев вдигна за втори пореден път купата на шахматния турнир в памет на Янко Гюзелев. Руснакът, който живее в Бургас доказа майсторство и демонстрира хладнокръвие в блиц турнира, който събра за девети пореден път любителите на стратегическата игра.

Тази година в него се включиха рекорден брой участници- над 60 състезатели. Конкуренцията в генералното класиране беше повече от оспорвана, а шахматистите се оказаха с изравнени сили. Класираните от второ до шесто място са с еднакъв брой точки – 5,5 и с по 5 победи. При ветераните първото място спечели Ангел Ангелов.

Традиционно за купа „Янко Гюзелев” се състезават и децата от шахматен клуб „Бургас – 64”. Малките шахматисти показаха завидни умения на черно-бялата дъска. За втора година при момичетата триумфира Деница Петкова. При момчетата до 10 и 14 години, купите отидоха при двама братя. Кристиян Вълчев се оказа най-добър при най-малките, а брат му Мартин е безспорният победител при по-големите. Христо Стоянов завоюва второто място при момчетата до 10 год.

Чаровният шахматист участва за първи път в подобен турнир. Призна, че дели времето си между футбола и шахмата, но иска в 10-то издание на турнира да вдигне и купата на абсолютния победител. Жасмина Кондева е на 7 години и също се поздрави за първи път с призово отличие. Жасмина играе шах от 4-годишна и с гордост признава, че вече побеждава дядо си и баща.

Тя завоюва второто място при момичетата. Турнирът за купа „Янко Гюзелев” се организира от шахматен клуб „Бургас-64” и от сем. Гюзелеви. Основен двигател на идеята е внучката на Янко Гюзелев – Ивон. „Желанието на дядо беше да провокира децата и да ги накара да обичат тази игра. Той искаше този турнир да се случи и вече за девети път успяваме да спазим обещанието си към него”, коментира в началото на състезанието Ивон Гюзелева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук