21.5 C
Бургас
събота, юни 15, 2024

В Айтос е въведено 24-часово дежурство

След влошаване на метериологичната и пътната обстановка в общината в четвъртък  след обяд, Кметът Васил Едрев спешно свика Общинския кризисен щаб, за да бъдат разпределени задачите по овладяване на зимната ситуацията. Силният вятър и снеговалежът, наложиха като задача номер едно почистването на  снегонавяванията и заледяванията на пътната общинска мрежа. Най-тежка беше обстановката през нощта, но щабът и службите не допуснаха да има бедстващи хора по пътищата. Създадена беше организация, при евентуално спиране на движението да се отвори училище „Христо Ботев” с цел настаняване на бедстващи хора. От началото на снежната буря на пътя са почистващите машини на фирма „Дънак” ООД, която има грижата за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Пътищата към селата са отворени, продължава опесъчаването на заледените участъци. Училищните автобуси ще извозват учениците от населените места, училищата в града и селата ще водят нормални учебни занятия.

През нощта в четвъртък имаше скъсани проводници и частични спирания на елподаването в селата Карагеоргиево, Тополица и Лясково. Аварийните групи на ЕВН работят непрекъснато и отстраняваха периодичните сривове в елзахранването, причинени от паднали дървета и счупени клони в резултат на силния вятър.

До момента няма сериозни щети. Кметът Васил Едрев и щабът са в непрекъсната връзка с кметовете на населени места, които периодично подават информация за пътната мрежа, за елзахранването, телефоните и водоподаването.

Днес се почистват и опесъчават пътищата в планинските райони към селата Раклиново, Лясково, Зетево, Пещерско и Черна могила. Няколко излизания през нощта и днес през деня имаше Аварийно-спасителната група в Айтос, която отстраняваше паднали дървета, клони и пана по улиците „Паркова”, „Левски” и „Димитър Благоев”.

Силата на вятъра в Айтоско беше около 40 км/час, а температурата на въздуха -9 градуса, но усещането беше за далеч по-ниски температури.

От Гражданска защита посъветваха гражданите да не предприемат рисковани пътувания с автомобили, ако това не е крайно наложително. От Общинския кризисен щаб се обърнаха с апел към айтозлии да излязат и да почистят пред дома, офиса, тротоарите и близките територии, с цел по-бързо справяне със създалата се сложна зимна ситуация.

В Община Айтос е осигурено 24-часово дежурство, на тел. 0558/ 2 24-69, необходимост всеки гражданин на общината може да поиска помощ или да подава сигнали за аварии и проблеми, причинени от зимните аномалии.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук