16.1 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

В Ахелой затварят пътя за Слънчев бряг, не искат каменна кариера

От Национална Асоциация „Българско Черноморие” протестират срещу издаденото от правителството разрешение за откриването на каменна кариера в Ахелой. Те настояват  за обществен дебат и забрана на добива на полезни изкопаеми по Черноморското крайбрежие.

 

В писмо до кабинета на Пламен Орешарски и партийните централи на ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака от асоциацията заявяват, че са силно възмутени от факта, че докато Народното събрание  приема забрана за строителство и разпореждане върху държавни земи по Черноморието, в същото време министърът на икономиката и енергетиката издава  разрешение за проучване на подземни богатства – строителни материали в курортното градче Ахелой.

„Протестираме пред НС и МС заради скандалните действия в стил „лявата ръка не знае какво върши дясната”. Парламентът декларира, че е „особено” загрижен за опазване на Черноморското крайбрежие и поради тази причина приема забрани, ограничения и мораториуми върху земите в зона „А” и „Б”. От друга страна правителството, което е избрано от парламента, решава да открие процедура за каменна кариера (най-вероятно там ще се използват и взривове, тежки машини и тежкотоварни камиони), която се намира в землището на черноморския курорт Ахелой. Тази каменна кариера е планирана върху частни имоти. Ние предполагаме, че идеята за Национален парк „Българско Черноморие” е „добре обмислена” в съчетанието с каменни кариери и взривове”, се посочва в писмото.

От асоциацията питат, кой ще спечели от слагането на ръка върху всички държавни земи по Черноморието и обявяването им за Национален парк и кой ще има печалба да се сложи ръка върху частни имоти, за да взривява камъни.

Национална асоциация „Българско Черноморие” настоява веднага министърът на икономиката да оттеглите издадената от него заповед за проучване на подземни богатства – строителни материали в Ахелой, общ. Поморие.

От асоциацията смятат, че заповедта за откриване на производство по предоставяне на разрешение за проучване на подземни богатства в  Ахелой, ще доведе до „Камънигейт” по подобие на „Дюнигейт” в Несебър, защото и двете територии попадат в зона НАТУРА 2000.

Национална асоциация „Българско Черноморие” настоява за обществен и парламентарен дебат на случващото се. Настояват още за въвеждане на зона „C” по крайбрежието, която да обхваща 10 км. от границата със зона „А“. В тази зона да бъде забранено, чрез държавата на несобственици на земи да се разпореждат с подземните богатства. Проучването, добива и експлоатацията на подземни богатства да се допуска само, ако заявителят за такава концесия предостави предварително договори за собственост на земята или предварителни договори със собственици на земята, в които ясно е упоменато, че ползването ще бъде във връзка с искане за концесия за проучване, добив и експлоатация на  подземни богатства.

Национална асоциация „Българско Черноморие” ще подкрепи обявеният протест за блокиране на пътя „Поморие – Слънчев бряг”.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук