14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

В Бургаската болница започва работа ин витро лаборатория

Двойките с репродуктивни проблеми вече могат да извършват ин витро процедури в Бургас. В края на седмицата единствената ин витро лаборатория в областта отваря врати в Бургаската болница. Тя е звено  по асистирана репродукция към Родилно отделение и ще бъде  официално  открита в петък (7 октомври) от д-р Георги Матев – изпълнителен директор на МБАЛ-Бургас и д-р Кирил Добрев –  зам.-министър на здравеопазването.

Община Бургас оказа основна подкрепа за  изграждане  на лабораторията, като отпусна общо 200 000 лв. за оборудване и ремонтни дейности. Инвестицията ще помогне  на семейства от Бургас и съседните градове.

Освен това чрез фонда за финансово подпомагане на  лица и семейства с репродуктивни проблеми от 2009г. насам общината е подпомогнала над  200 жени за ин витро процедури.  Общата сума за двете години възлиза на 400 000 лв.

 „Лабораторията  е факт благодарение на община Бургас и на кмета Димитър Николов.  Затова поднасям своите благодарности към тях”, каза д-р Георги Матев – изпълнителен директор на МБАЛ-Бургас.

Тя  значително ще улесни двойките на които за ин витро досега се налагаше да пътуват 200 километра до Варна, където е най-близката клиника или още по-далеч  до столицата

Консултациите и ин витро процедурите ще се извършват от доц.  Павлета Табакова от София, д-р Георги Николов и нейният  екип. 

Доц. Павлета Табакова  е акушер – гинеколог с повече от 25 години опит в областта на безплодието при човека.  Тя  е един от пионерите при ин витро процедурите в България  още от тяхното възникване.

Лабораторията включва  консултативен кабинет в който се диагностицира причината за безплодието, манипулационна  в която се извършват прегледите, две болнична стаи и ембрионален бокс с най-модерна и съвременна апаратура. Звеното разполага с последно поколение ехографски апарати.

 Оборудването е поставено под методичното ръководство на Медицински център „РепроБиоМед” в София, чийто управител е доц.  Табакова.

Звеното по асистирана репродукция започна да се изгражда в края на миналата година, като работата по него вече е приключена. Консултациите стават след записан час на телефона на лабораторията: 0876 35 77 33.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук