14.3 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

В Бургаския диспансер заработи високотехнологичен скенер

Комплексният онкологичен център в Бургас пусна в експлоатация нов високотехнологичен медицински апарат. Той е закупен изцяло с общински средства в размер на 1 000 000 лв. Директорът на медицинското заведение д-р Радостин Дичев представи днес новата апаратура на кмета на Община Бургас Димитър Николов и заместниците му д-р Лорис Мануелян и Красимир Стойчев.

Новият апарат е 16 – срезов, производство на „Сименс“ и е първият компютърен томограф, който се закупува, и въвежда в експлоатация в държавни и общински лечебни заведения от Бургаска област. В страната подобна апаратура от този висок клас има само в София, Пловдив и Стара Загора.

„Това е съвременен диагностичен апарат, който извършва три дейности – прецизна предлечебна диагностика, диспансерно наблюдение на пациенти, след проведена терапия с апарата и планиране на лъчелечебната терапия.“, сподели д-р Дичев.

Апаратът прави всички конвенционални изследвания при минимално облъчване на пациента. Вискотехнологичната система е съставена от компютърен томограф и скенер с лазерни визьори, автоматичен инжектор, дозиметрична планираща система с възможност за виртуална симулация при планиране на лечението.

„Община Бургас не разчита на финансиране от държавния бюджет, а сами всяка година осигуряваме средства за закупуване на чисто ново медицинско оборудване. Освен това не правим компромис с качеството, тъй като избираме само най-добрата техника“, заяви кметът Николов.

Той изрази задоволство, че бургазлии вече няма да пътуват до други градове, нито да посещават частните клиники, за да им се поставя правилна диагноза и лечение. „Остава следващата година да закупим и мултимодален линеен ускорител, който ще бъде за пръв път монтиран в Бургас и като качество ще бъде най-модерният до този момент в страната. С това обновителният цикъл за предоставяне на съвременна и на най-високо световно ниво медицинска апаратура за диагностика ще бъде напълно затворен.“, допълни Николов.

На събитието присъстваха още председателят на Националната асоциация на пациентите Донка Нончева, началникът на общинския отдел по социални дейности и здравеопазване Мая Казанджиева, общински съветници, лекари и граждани на Бургас.

През 2008 и 2009 г. Община Бургас закупи апарат за дълбока и полудълбока рентгенова терапия, както и апарат за контактна рентгенова терапия за Отделението по лъчелечение на обща стойност 900 000 лв.

С новата техника Бургаският онкодиспансер стана един от най-добре оборудваните в страната. Той обслужва цяла Югоизточна България, а вече и пациенти от други области на страната

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук