13.8 C
Бургас
четвъртък, май 9, 2024

В Бургас вече правят и тактилни пешеходни пътеки за хора с увреждания

Изграждането на достъпна среда е първата предпоставка за осигуряване на самостоятелен и независим живот за хората с увреждания. Водена от този принцип, Община Бургас изпълни пешеходна пътека от нов тип – напълно адаптирана за нуждите на хората със зрителни увреждания. Тя се намира при кръстовището на бул. „Демокрация“ и ул. „Гурко“.

пешеходна пътека, БургасВключва скосени бордюри към пътното платно за безопасно слизане и качване на тротоара, водещи тактилни ивици за носочване към пешеходната пътека, звукова сигнализация за зелена светлина.

Мястото за изграждане на първата такава пешеходна пътека не е случайно. През кръстовището преминава най-дългия градски маршрут с тактилна ивица, свързващ площад „Тройката“ с Приморски парк. Освен това в района има концентрация на заведения за доболнична и болнична помощ.

 

2014-04-26 17 35 14* Община Бургас е на мнение, че пешеходецът е най-важният участник в движението, и има намерение да му обръща все повече внимание.

 

В момента тече изпълнението на кметска заповед за осветяване на пешеходните пътеки в града, които са разположени в тъмни участъци. Съвместно с пътната полиция са идентифицирани 40 локации:

 

http://www.burgas.bg/index.php/bg/news/details/1/17966

 

Тази година Община Бургас специално отреди средства за обновяване на често използвани пешеходни пространства в жилищните комплекси на града:

 

http://www.burgas.bg/index.php/bg/news/details/1/17869

http://www.burgas.bg/index.php/bg/news/details/1/17954

http://www.burgas.bg/index.php/bg/news/details/1/18207

 

“Бих бил шастлив, ако през следващите години виждам все повече бургазлии, които ходят пеша на работа или за удоволствие. Това ще означава, че като Община сме си свършили работата и сме се приближили още малко до модела на най-развитите европейски градове”, каза кметът Димитър Николов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук