12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

В Бургас дискутираха правата на човека и интеграцията на ромите

Младежи от младежки клуб „Младежта е толерантност” към Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” с ръководители Велчо Михалев и Таня Николова посетиха вчера Центъра за рехабилитация и интеграция за хора в риск в кв. Победа. Поводът на визитата беше Международния ден за правата на човека – 10 декември, който се организира съвместно с регионалния представител на Комисията за защита от дискриминация Ирина Иванова.

CaptureДецата бяха посрещнати от Таня Неведешева – управител на Центъра за рехабилитация и интеграция за хора в риск. Тя ги запозна с основните дейности и целите на центъра, както и с трудностите в работата с хора излезли от затвора и хора от ромската общност. Ирина Иванова представи на участниците в срещата основните човешки права, приети от Хартата за правата на човека и как може да се подаде жалба до Комисията за защита от дискриминация ако правата на човека са нарушени.

С голям интерес премина и дискусията за интеграцията на ромите, как да се предотвратят пречките пред тяхното приобщаване към българското общество и откъде трябва да се започне. Единодушно младежите на клуб „Младежта е толерантност” се обединиха към идеята, че ромите ще се интегрират тогава, когато бъдат равноправно третирани заедно с останалите общности в България, когато бъдат наети на работа без да бъдат дискриминирани и когато децата им посещават редовно училище. Младежите обещаха да посетят Центъра в кв. Победа и да помагат на техни връстници, мотивирайки ги да продължат своето образование, защото образованието е ключът към успеха.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук