15.4 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

В Бургас и София свалили най-много регистрационни табели

Катаджиите са свалили за седмица номерата на 63 коли, чиито шофьори са карали пияни, дрогирани или без книжка. Най-много провинили се водачи са заловени в София и Бургас. Това отчете пред “24 часа” шефът на отдел “Пътна полиция-КАТ” комисар Бойко Рановски за седмицата, откакто влязоха в сила последните поправки в Закона за движение по пътищата (ЗдвП).

Той уточни, че повечето от прегрешенията на шофьорите са затова, че били зад волана без книжка. Някои от хванатите нямали изобщо кетап, а на други той бил отнет. Само в две областни дирекции на МВР все още пътните полицаи не са прилагали новата административна мярка. На други двама шофьори полицаите прибрали номерата, тъй като били с изтекъл срок.

След София и Бургас в класацията за нарушителите се нареждат шофьорите във Варна и Плевен. Според закона регистрацията на автомобила се отнема от 6 месеца до 1 година. Служебното отписване на колата от регистрите на КАТ става само в случай че нарушител е нейният собственик. Ако возилото е на друг, то ще се спира от движение до 1 месец.

Рановски не се нае с прогнози на колко коли ще бъде отнета регистрацията за година напред. “Твърде рано е, нека мине малко повече време, за да видим дали новите промени в ЗдвП ще се отразят на статистиката и като цяло на безопасността по пътищата”, каза полицаят.

Той припомни още, че организаторите на гонки и шофьорите, които участват в тях, се наказват по-сурово, а не с дерегистрация на кола. За това нарушение глобата е 3000 лв., а книжките на водачите ще се отнемат за 12 месеца. За повторно подобно нарушение санкцията скача до 5000 лв., а лишаването от свидетелство – до 3 години.

С 1000 лв. глоба и 3 месеца без книжка ще се наказва водачът, който кара в платното за насрещното движение по автомагистрала или скоростен път. Рановски каза, че през последната седмица такива случаи е нямало.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук