14.3 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

В Бургас над 50 ученика от ОУ „Антон Страшимиров” изработиха хранилки за птици

Почти половината от нужните средства за закупуване на слънчогледови семена за подхранване на дивите пойни птици през зимата са събрани благодарение на всички подкрепили досега кампанията „Зрънце любов” на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Инициативата стартира в началото на декември и вече много хора се включиха в нея не само с дарение на средства в онлайн платформата „За България”, където всеки може да помогне на БДЗП за закупуване на 500 кг. семки, с които да пълним хранилките за птиците в цялата страна, но и с изработването на хранилки и поставянето им на терасата у дома или на дърво в близкия до нас парк. Ако и вие искате да станете част от нашата кампания може да направите своето дарение на: http://zabulgaria.org/tr/projects/Зрънце-любов1/434.

В Бургас над 50 ученика от ОУ „Антон Страшимиров” изработиха хранилки за птици от пластмасови бутилки, които напълниха с различни сурови семена за пойните птички. През януари БДЗП ще проведе още няколко срещи с ученици и деца от детски градини, на които ще покаже как от бутилката за вода или сок може да си направят симпатична хранилка, на която да кацат големите синигери всеки ден през зимата.

Сигурно се питате, защо е нужно зимното подхранване на птиците? Отговорът е лесен. Някои от птиците, които всички познаваме – синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, остават да зимуват в страната ни и не отлитат на юг. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато снегът покрие земята. Тогава те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем. Като им дадем шепа семки. Затова и искаме всеки от нас да постави хранилка в парка, градината, пред блока, офиса или къщата си, там където живеем, учим или работим.

Иска ни се тази година кампанията да бъде по-мащабна и в нея да се включи всеки, който обича природата. За да станете един от нас, трябва само да направите своя хранилка от стара пластмасова бутилка, да я поставите на балкона, в двора или в най-близкия парк и редовно да я пълните със слънчогледови семки. Семенцата задължително трябва да са сурови и безсолни. Слънчогледът е най-подходящата и достъпна храна за пойните птички, зимуващи по нашите ширини.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук