11 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

В Бургас става все по-шумно

Шумовото замърсяване продължава да бъде един от сериозните фактори, влияещи негативно, както върху здравето, така и на отношенията в социалните общности. Ежегодно нарастват сигналите на гражданите от нашата община до общинските и държавните органи срещу високия шум от обществени заведения, битов и промишлен шум.

През 2014 г., са подадени 555 сигнала, като техния брой през 2015 г., е нараснал на 834. През изминалата година до дирекция „Обществено здраве“ на РЗИ – Бургас са подадени 23 жалби на граждани от общината срещу различни източници на шум – от климатици на съседи, автомивки, автосервизи, магазини, хотели, каменна кариера и асфалтова база. В 13 от жалбите не са констатирани превишения на нормите, определени в Наредба № 6 за показателите за шум в околната среда, в 2 са констатирани наднормени нива и са издадени предписания за привеждането им в съответствие с действащите нормативи.

В полицейските управления на територията на гр. Бургас, през 2015 г., са подадени 18 жалби от граждани, което е значително по-малко отколкото през 2014 г., когато са били 88 бр. В първо РПУ е подаден само 1 сигнал за шум, нарушаващ нощната тишина от кафе „Барбоса“; във второ РПУ – 5 жалби, една слещу р-н „Златно пиле“ и четири за битов шум.

В четвърто РПУ са депозирани 5 жалби, 4 за битов шум и една от р-т „Петела“, а в пето РПУ – 7 сигнала за битов шум. На всички нарушители са издадени протоколи за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР, а от ІV РПУ образуваните преписки са изпратени до Районна прокуратура по компетентност. Ниската ефективност от дейността на общинските и полицейските власти се дължи, според мен, на липсващата законова база, която да възложи не само разработващи, изпълнителски, но и контролни функции на местните органи.

Вече толкова години, никой от управляващите не намери политическа воля да реши този проблем, от който страдат гражданите, казва в годишния си анализ общественият посредни на Бургас, Таню Атанасов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук