16 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Панихида в Бургас в памет на загиналите в жестоката катастрофа

 В Деня на национален траур от 10.30 часа в Катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ бургаското духовенство ще отслужи Панихида в памет на жертвите от катастрофата на магистрала „Тракия“.Четири са жертвите от Бургаска област. Две от тях – 14-годишната Бояна Рангелова и Ивиана Димитрова са от Бургас. Третият загинал е помощник шофьорът Иван Тодоров, който е родом от с. Веселие, но живее в Бургас, а 4-та жертва е Пламена Кръстева от Приморско.

Осем са ранените пътници настанени в болницата, 5 от които са бургазлии. В най-тежко състояние е 46 – годишната Албена С., чието състояние лекарите определят като критично. Здравният министър Стефан Константинов и кметът Димитър Николов успяха да посетят пострадалата жена.

По случая вече са приключени първоначалните следствени действия – оглед на  местопроизшествието  и  разпити  на  свидетели-очевидци, а с  постановление  на  окръжния  прокурор  Иван Даскалов  разследването  по  делото  е  възложено  на  екип  от  следователи  при  ОСлО  при  Окръжна  прокуратура-Пловдив.

Работи се по две версии за причините за катастрофата – човешка грешка и техническа неизправност. Предстоят и множество медицински експертизи на убитите и ранените пътници.

Прокурор Иван Даскалов каза, че  по  случая  е  започнато  досъдебно  производство  срещу  водача на автобуса С.Д./43 г./ от Бургас по чл. 343,  ал. 4 , вр.  ал.3  б.“б“  вр.  ал.1  б.“в“  вр.  чл. 342  ал.1  от  НК. Предвиденото  в  закона  наказание  за  това  престъпление  е  лишаване  от  свобода  от  5  до  15  години. Шофьорът на автобуса е задържан в ареста за 24 часа.

Междувременно министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи по БНТ, че ръководството на „Автомобилна администрация“ към Министерството на транспорта и ръководството на Областната дирекция на „Държавна автомобилна инспекция“ (ДАИ) в Бургас ще бъдат освободени от 16 юни. По думите му имало значителни пропуски в работата на дирекциите

До момента се знае, че автобусът е тръгнал от София за Бургас в 22.30 часа. Общо в него са пътували 33-ма души заедно с двамата водачи.

По нареждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения Ивайло Московски ИА „Автомобилна администрация“ е започнала пълно разследване на лиценза на фирмата-превозвач, техническата изправност на автобуса и фирмата, извършила техническия преглед.

По последна информация автобусът марка „Мерцедес“, извършващ обществен превоз на пътници по автобусна линия София-Бургас, е собственост на бургаската фирма „Бургас тур 90″.. Той е преотдаден за ползване на „Ентуртранс“, която има лиценз за извършването на вътрешни превози на пътници, валиден до 2015 година.

Автобусът, произведен през 1989 г., е преминал за последно годишен технически преглед на 8 март 2011. По данни на тахографската шайба автобусът се е движил с позволените 100 км в час.

В автобуса е имало двама водачи, каквото е изискването, като шофьорът, управлявал „Мерцедес“-а в момента на катастрофата, е преминал психологическо изследване на 3 май 2011 година.

Вчера стана ясно, че собственикът на фирмата – превозвач „Ентуртранс“ Ениз Ченгел, е би обявен за издирване на 16 септември 2009 година на основание на европейска заповед за арест /ЕЗА/.

Тя е издадена от Районния съд в Констанца, Румъния, за изпълнение на наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години и 6 месеца. Ченгел е осъден за нанасяне на удар с нож в дясното бедро на румънски гражданин, като нараняването е създало опасност за живота му.

Ениз Ченгел е задържан на 5 октомври 2009 година в Малко Търново. В хода на образуваното дело Бургаският окръжен съд отказва екстрадиция, като на лицето е определена мярка за неотклонение „домашен арест“.

Решението на окръжния съд е потвърдено от Апелативния съд в Бургас. С решение на съда в Констанца от 9 април 2010 година е отменена присъдата на Ченгел, на базата, на която е издадена ЕЗА, след което Бургаският окръжен съд отменя мярката за неотклонение.

Така отпада и основанието за общодържавното издирване на турския гражданин. От този момент нататък лицето не фигурира в базите данни на правоохранителните служби.svesht.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук