11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

В Бургас ще правят детска градина без таван и стени

В Бургас това лято ще се проведе първата детска градина сред природата. Идеята е да се почерпи от опита на Дания, която първа въвежда тази практика през 50-те години на миналия век и в последните 10-15 години е широко разпространена в редица страни по света – Австралия, Китай, Великобритания, САЩ, Южна Америка, Канада и Гърция.

„Горската“ детска градина е форма на предучилищно възпитание, при която децата се възпитават в непосредствен досег с природата. Тя се нарича още „детска градина без таван и стени“.

Основната разлика между нея и конвенционалните детски градини се състои в това, че децата и възпитателите им прекарват целия ден на открито, в гората, на поляната или на плажа, където децата изучават предметите от заобикалящата ги природа чрез игра.

Въпреки смяната на затвореното помещение с открито пространство и чист въздух, децата биват обучавани и възпитавани по същия начин и изисквания, както сред четирите стени.

Първата бургаска детска градина, която ще въведе пилотно за града това лято игрите на открито, е ОДЗ 13 „Надежда“. Тази практика е напълно в синхрон с програмата за здравословно хранене и физическа активност на децата, които Община Бургас въвежда в детските заведения.

ОДЗ „Надежда“ ще организира пробно една „Седмица сред природата“, която ще се проведе в периода между 1 и 31 юли, на места в околностите на Бургас, които са подходящи за излет или пикник. Сред природата децата ще играят на футбол, федербал, народна топка, домино, „Не се сърди човече“, както и на игрите на нашите баби и дядовци.

Специалистите по детска и предучилищна педагогика отдавна признават огромните ползи за децата от времето, прекарано сред природата. Игрите на открито развиват по-добре комуникацията и концентрацията на децата, подпомагат физическото им развитие, намаляват стреса и изграждат уважение и любов към хората и природата.

Продължителното стоене на открито засилва имунната система, което означава, че децата, отглеждани по този метод са по-здрави от връсниците си.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук