11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

В Европейския ден на антибиотиците лекари призовават: самолечението вреди!

Самолечението с антибиотици вреди – отнасяйте се към тези лекарства отговорно. За това призова Комисията по антибиотична политика на МБАЛ Бургас АД по повод на Европейския ден на антибиотиците, който се чества на 18 ноември.

Комисията следи за правилното използване на тези лекарства в болничното лечение, защото заради безконтролната им употреба в последните години има риск те да престанат да действат, обясни председателят на комисията д-р Петя Стаматова.

Антибиотиците лекуват инфекциозни заболявания, причинени от бактерии. Това са около половината от всички заболявания по света. „Когато антибиотикът действа на микробите, те противодействат и не винаги антибиотикът побеждава. Нормално в човешкия организъм има няколко килограма живи микроорганизми. Действайки върху болестотворните бактерии, антибиотикът убива и нашите микроби и нарушава вътрешната ни екосистема. Бактериите са изработили ензими, с които разграждат антибиотиците и стават устойчиви на тяхното приложение. Това са т. н. резистенти (нечувствителни) щамове“, обясни д-р Стаматова.

Умението да се използват антибиотиците е изкуство в медицинската практика, базиращо се на строги правила. Механизмът, по който се прилагат антибиотиците в МБАЛ Бургас, е следният: всяка година Комисията по вътреболнични инфекции и лекарствена политика издава Програма за антибиотичната политика. Това се налага поради нарастващия брой резистентни щамове. Комисията по антибиотична политика следи за правилната употреба на антибиотиците и разпространението на резистентните микроби. В последните 10 години в МБАЛ Бургас не е установено завишаване на резистентните щамове, поради дисциплинираната им употреба.

По-големият проблем според д-р Стаматова идва от пациентите, които се лекуват сами, или прилагат лекарства, изписани на близки и познати. „Пациентите четат в интернет, купуват си сами антибиотици, пият ги 1-2 дни, няма резултат. Купуват нов, а после са недоволни от своите лекари. Постепенно и неусетно се натрупват все повече и повече ненужно използвани антибиотици, нарастват нечувствителните на антибиотици бактерии и в един момент ще се усетим, че няма да има полезни антибиотици и човечеството няма да може да се справи с елементарни инфекции“, смята д-р Стаматова. В болниците често попадат пациенти, на които поради самолечение вече не действат много от познатите антибиотици.

Тя призовава пациенти и лекари да бъдат взискателни един към друг, а антибиотиците да се прилагат само след задължително микробиологично изследване и изписани от лекуващ лекар. Пациентите трябва да изискват това от своите лекари, е и призивът на Световната здравна организация в Европейския ден на антибиотиците.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук