16 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

В Елхово се създава разпределителен център за бежанци

Министър Цветлин Йовчев съобщи, че до 10 дни ще се извърши ремонтът на приемателния център, а до 14 – той ще започне да функционира. Трябва да се отчитат особеностите на всеки конкретен случай съвместно с разследващите полицаи – заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

снимка: пресцентър МВР

 

Това бе решено днес на работната среща, в която участваха министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният прокурор Сотир Цацаров, директорът на дирекция „Миграция“, представителят на Върховния комисариат за бежанците в България Роналд Франсоа Рейл , както и представители на Държавната агенция за бежанците към МС. Задачите на този разпределителен център ще включват първоначално приемане на бежанците от границата, медицински преглед, обработка на документите, процесуално-следствени действия. В него ще работят представители на ДАБ, дирекция „Миграция“-МВР, прокуратурата и службите за сигурност.
По думите на главния прокурор очакванията са, че по този начин ще се постигне по-добра ефективност и по-добра координация между държавните служби, защото до този момент цялата тежест на този хуманитарен проблем е била върху МВР и по-конкретно върху ГД „Гранична полиция“. Според него създаването на разпределителния център ще има две основни цели: хуманитарна и решаване на административни и наказателно-правни проблеми. Главният прокурор подчерта необходимостта от осмисляне на съдебната практика. Той поясни, че трябва да се отчитат особеностите на всеки конкретен случай съвместно с разследващите полицаи, защото случаите с хуманитарен профил са с ниска степен на обществена опасност. В този смисъл той се позова и на статистиката на районните прокуратури: през 2011 г. за нелегално преминаване на българо-турската граница в Елхово са осъдени 47 лица, през 2012 – 33, а през периода от началото до този момент на 2013 г. – 426. В Свиленград осъдените през 2011 са 239, през 2012 – 279, а до този момент на 2013 – 389.
Министърът на вътрешните работи обясни, че до 10 дни ще се извърши ремонтът на приемателния център, а до 14 – той ще започне да функционира. Центърът ще е от затворен тип и в него кандидат-бежанците ще престояват в рамките от 3 до 5 дни. Първоначално там ще бъдат настанени около 150 души. Има възможност центърът да бъде разширен с перспектива в него да могат да пребивават до 300 души. Министър Йовчев обясни, че в помощ на граничните полицаи в Елхово са командировани 59 служители , които ще работят при първоначалната обработка на хората. Други 5-ма служители на ГДГП са там като преводачи, 19 служители на страните-членки на ЕС подпомагат българските гранични полицаи по линия на ФРОНТЕКС на българо-турската граница. Ще бъдат командировани и служители на ГД „Национална полиция“, които ще се грижат за сигурността на местното население, трима прокурори също ще заминат в помощ на колегите си от Елхово и Свиленград. Той припомни създадената до този момент организация, осигурената възможност за настаняване на 1250 бежанци, търсенето на места за още 1000 души, обсъждането на вариант за изграждането на бежански лагер с фургони, който може да побере около още 1000 емигранти. Приемането на бежанци се доближава до критичната точка, която България може да приеме, поясни вътрешният министър. Затова се търси и обсъжда директна финансова помощ от ЕС. Той още веднъж категорично заяви, че България се проявява като надежден партньор. Страната ни поема сериозен и несъразмерен за България товар, не само като охранява външната граница на ЕС , но и като спира бежанския поток и по този начин снижава рисковете за останалите европейски държави.
Получих пълна гаранция от министъра на вътрешните работи, че ще бъдат взети всички мерки за сигурността на гражданите в района на Елхово, отбеляза и председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към НС Атанас Мерджанов.
 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук