13.8 C
Бургас
петък, април 19, 2024

В МБАЛ Бургас направиха първите безкръвни операции на дебело черво

Първите безкръвни операции на пациенти с рак на дебелото черво вече са факт в МБАЛ Бургас. При т.нар. колоректална лапароскопска хирургия операторът работи върху дебелото черво само през няколко малки отвора на коремната стена. Действията се направляват от видеомонитор с голямо увеличение. Това дава сериозни предимства пред традиционната „отворена“ хирургия – туморът се отстранява прецизно, виждат се и разсейки на околните тъкани, а възстановяването е дни, вместо месеци.

 

prof_kostov_i_dr_keranovБезкръвната миниинвазивна колоректална хирургия е въведена под ръководството на проф. Даниел Костов, методичен ръководител на Втора хирургия в МБАЛ Бургас. Проф. Костов е началник на Катедра и Клиника по хирургия в МБАЛ Варна към Военномедицинска академия – София. Той оперира заедно с д-р Васил Керанов – началник на Втора хирургия в МБАЛ Бургас. Такъв тип безкръвни операции се правят на много малко места в страната и никъде другаде в Бургас.

 

„Пациентът остава в болницата няколко дни и след две-три седмици се връща към нормалния си начин на живот. Миниинвазивната лапароскопска интервенция намалява над два пъти неудобствата, характерни за традиционната „отворена” хирургия. Предимствата са малка тъканна травма на коремната стена и всички органи в корема; по-слабата имунна реакция от страна на организма; по-бързото възстановяване на нормалната чревна функция; по-слабата следоперативна болка; по-ранното раздвижване; добрият козметичен резултат“, обясни проф. Даниел Костов.

 

Пациентите, претърпели „отворена“ операция за рак на дебелото черво, имат дълъг и труден възстановителен период. В повечето случаи хирургът прави над 30 см разрез на коремната стена, за да осигури оптимално поле за работа. Това налага над седмица престой в болницата и над два месеца възстановяване, с редица ограничения за физически дейности. Решението за провеждане на отворена или лапароскопска операция е изцяло на хирурга, като зависи от неговия опит и квалификация. Проф. Костов и д-р Керанов прилагат лапароскопския подход и при заболявания на жлъчен мехур, паразитни и онкологични заболявания на черен дроб, различни видове хернии и др.

 

Ракът на дебелото и правото черво е третото по честота онкологично заболяване в света, като годишно се диагностицират 1.4 милиона нови болни и 694 000 смъртни случая, последица от заболяването. Всяка година 3 100 българи се диагностицират с рак на дебелото и правото черво. В България заболяването е на трето по честота и второ по смъртност от видовете рак. Рисковите фактори за развитие на заболяването са нездравословен начин на живот, като наследствените фактори формират около 30-35% от риска за развитие на рака на дебелото и правото черво. Този вид рак е лечим в 90% от случаите, независимо от тревожната статистика за нарастване на заболеваемостта през последните 10 години.

 

Проблемът у нас обаче остава липсата на профилактика на раковите заболявания. Изследване на рак на дебелото черво трябва да се прави между 50-та и 65-та година. Данните сочат, че много рядко се установява рак в I стадий. Преобладават случаите на II-ри, III-ти и IV-ти стадий именно заради липсата на скринингови програми у нас.

 

За точна и ранна диагностика във Втора хирургия на МБАЛ Бургас работят два нови уреда – видеоколоноскоп и видеогастроскоп. Те са закупени от МЗ по проект за ранна диагностика на рака. По този проект предстои доставка и на допълнителна лапароскопска апаратура за хирургичните, урологични и гинекологични отделения на МБАЛ Бургас.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук