9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

В Несебър бе официално открит XIV-ия Международен фестивал на меда

В Несебър бе официално открит XIV-ия Международен фестивал на меда. На него присъства евродепутатът Мария Габриел, която е ръководител на българската делегация и председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, Десислава Танева, министър на земеделието и храните и кметът на община Несебър Николай Димитров. Фестът се организира от Сдружение „Клуб на пчеларите №1 в България”. Киро Киров от сдружението обяви, има пчеларски организации-фантоми, които си имат вождове, без армия.

пчелен мед

„Затова по инициатива „Клуб на пчеларите №1 в България” и с желанието и подкрепата на Мария Габриел и на министър Танева, за първи път се провежда в Несебър национално съвещание по проблемите на пчеларството. Искаме да поставим въпроса какво Министерството на земеделието прави за пчеларството. Винаги съм казвал, че пчеларството е в задания двор на министерството, но от една година вече сме във фоайето, това означава че постепенно се работи по тези проблеми и нещата вървят добре ”, коментира Киров.

Според него няма картелни споразумения, които да диктуват цените на продукцията. Киров смята, че обедението на пчеларите трябва да бъде на най-ниско ниво, и ключовият въпрос е кой ще ги обедини. На откриването министър Танева поздрави пчеларите и каза,че има перспективи за развитие на сектора, и се увеличава производството.

Евродепутатът Мария Габриел припомни, че Фестивалът на меда в Несебър е първият в страната и е първообраз на други фестивали. Тя пожела международна слава и много посещения, предава Радио „Фокус“. Предстои министър Танева да участва в Национална конференция на тема „Пчеларския сектор в България: Състояние и перспективи за развитие“, която ще се проведе в Народно читалище „Яна Лъскова”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук