9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

В Несебър започна Международният фестивал на меда

Фестивалната проява, под патронажа на кмета на община Несебър Николай Димитров, ще продължи до 12 септември. В рамките на фестивала си дават среща най-добрите производители на мед и пчелни продукти, които излагат своята продукция в шатри в пространството около пл.”Месамбрия”. Провеждат се дискусии, свързани с производството на мед, профилактика и здравеопазване на пчелите през различните сезони, технологии и новости в медицинското приложение на меда, каквато е апитерапията.

Фестивалът, на който специален гост бе Мария Габриел – български депутат в Европарламента, бе официално открит от несебърския кмет, след което за събралите се зрители бе изнесена музикално – артистична програма.

Още в първия ден на фестивала евродепутата Габриел говори за необходимостта от  последователното отстояване на българските интереси в сферата на пчеларството, за  изключително важната позиция на пчеларския сектор за Европа и за света и мястото на българската пчеларска общност в него. Извън работните дискусии, по вече наложила се традиция, жури излъчено от участниците, оценява представянето и естетическото подреждане на щандовете. Журито избира и обявява „Царица на меда”, а от м.г., и „Кавалер на меда“.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук