15.4 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

В Несебър издигат паметник на Архиепископ Анджело Ронкали

Несебър дава тласък за развитието на поклонническия туризъм с издигането на паметник на Архиепископ Анджело Ронкали в Стария град. Той ще бъде поставен пред Крепостните стени и ще посреща хилядите туристи от цял свят. Анджело Ронкали, известен по света като „добрият папа”, е човекът, който осигурява през 1926 г.  500 000 лв. за изхранването на децата бежанци от Егейска Македония и Тракия в Несебър. В края на годината Ронкали получава от Ватикана още 1 000 000 лв. за организиране на трапезария, като 700 000 лв. от тях отново са за Несебър. В древния град има улица с името му, но днешните жители му остават длъжници.

Предложението за издигане на паметника вече е съгласувано с Министерството на културата, предстои да бъде обявен конкурс за идеен проект. Първоначалната идея е върху камък-обелиск или мраморна плоча да бъде монтиран барелеф на Ронкали с надпис: „Ще се наричам Архиепископ Месемврийски”. Предстои да бъде разкрита и дарителска сметка. Кметът на Несебър Николай Димитров се надява до следващото лято паметника да бъде готов.

Тази година Несебър ще отбележи 30 години от обявяването му за град на ЮНЕСКО. През последните години в Несебър се реставрират църкви, за да се превърне града в място за религиозен и поклоннически туризъм.

В началото на Стария Несебър за празника на града-15 август, е поставен камък с надпис „Несебър-град световно наследство”. Той вече се превърна в любимо място за снимки на хиляди туристи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук