14.9 C
Бургас
петък, май 17, 2024

В Несебър ще има паметник на „българския папа Йоан ХХІІІ“ (Анжело Ронкали), който ще бъде канонизиран от Ватикана

Новината, че папа Папа Йоан Павел ІІ (Карло Войтила) и „българският папа Йоан ХХІІІ (Анжело Ронкали) , ще бъдат канонизирани за светци на 27-ми април догодина,  се приема с особена радост в Несебър, където се работи по проект за издигане на паметник на Архиепископ Анджело Ронкали в Стария град. Още през август кметът на Несебър Николай Димитров съобщи, че паметник на Ронкали ще бъде поставен пред Крепостните стени в Стария град и ще посреща хилядите туристи от цял свят. Анджело Ронкали, известен по света като „добрият папа”, е човекът, който осигурява през 1926 г.  500 000 лв. за изхранването на децата бежанци от Егейска Македония и Тракия в Несебър. В края на годината Ронкали получава от Ватикана още 1 000 000 лв. за организиране на трапезария, като 700 000 лв. от тях отново са за Несебър. В древния град има улица с името му.

Предложението за издигане на паметника вече е съгласувано с Министерството на културата, предстои да бъде обявен конкурс за идеен проект. Първоначалната идея е върху камък-обелиск или мраморна плоча да бъде монтиран барелеф на Ронкали с надпис: „Ще се наричам Архиепископ Месемврийски”.

В прощалното слово на Анджело Ронкали, от 25 декември 1934 година в Католическа църква „Свети Йосиф“ в София, архиепископът казва, че иска да носи титлата Месемврийски епископ:

„Аз Ви напускам беден, но доволен, че дадох всички и всичко оставих тук. За бъдещето ще мисли Божието провидение. Ще мисли за мене, ще мисли и за вас, драги братя. Безгранично опование е Божието провидение. То е най-добрата майка. С този поздрав и подкана за мир между всички, възвестен във Витлеем ще поема пътя за новото ми поле на дейност, що ми поверява Светия Отец. Отивайки към новото назначение аз отнасям скъп спомен от България.  Аз замолих Светия Отец да мога да изменя архиепископското си название с това на един китен кът, същински бисер на България, а именно Месембрия. От сега нататък аз ще нося титлата не Ареополски, а Месемврийски епископ.

За издигането на паметника на Ронкали в Несебър ще бъде разкрита и дарителска сметка. Кметът на Несебър Николай Димитров се надява до следващото лято паметника да бъде готов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук