10.4 C
Бургас
събота, май 4, 2024

В Нощта на музеите в Бургас гостува изложбата „Просфора. Хляб и литургии“

Под патронажа на доц- д-р Севдалина Турманова, заместник областен управител и регионален представител на БАН за област Бургас, в Нощта на музеите бе експонирана изложбата „Просфора. Хляб и литургии“. Експозицията представя колекция от уникални просфорни печати и обредни хлябове от цялата българска етническа територия. Сред експонатите има печати от 19 и 20 век, които са образци на изящна дърворезба. Част от тях са пристигнали по нашите земи от Света гора, където функционират няколко центъра за тяхната изработка.DSC_0803

По време на изложбата посетителите имат възможност да видят и научно-популярен филм, представящ изработването на просфори в Светогорските манастири Симонопетра, Хилендар и Зограф и в една от килиите към Великата лавра „Свети Атанасий“.

DSC_0790     Събитието е част от шестте изложби, които бяха открити в Бургас по повод Европейската нощ на музеите и гостува по покана на доц. д-р Севдалина Турманова. Организатори са Национален етнографски музей /НЕМ/ при БАН и Регионалния исторически музей. Изложбата ще остане в града до 30 септември.

DSC_0792    Сред посетителите в бургаската нощ на музеите бяха зам.министъра на културата Бони Петрунова, кметът на Бургас Димитър Николов, зам.кметът по образование Йорданка Ананиева, народния представител Иван Вълков, главният секретар на Областна администрация Бургас Валентин Люцканов, Иглика Мишкова- уредник на НЕМ-София.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук