9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

В Поморие се проведе «Вечер на Еркеч»

„Вечер на Еркеч”, организирана от Община Поморие, се проведе на лятната сцена в кв. “Свети Георги”. Село Козичино /Еркеч/ е съхранило и до днес богатството на фолклора си, обичаите, палитрата на народните носии. Село, което ревностно пази  чертите от характера на прабългарите, тяхната буйност, гордост, непокорство, смелост и хитрост. Вечерта на Еркеч бе едно пътуване с песни и танци, свирни и веселие, пътуване към българските корени – от Стара планина до Черно море, пътуване към самите нас.
Хората от с. Козичино /Еркеч/ са ревностни пазители на езика и говора си, дори и в днешното, модерно време. Най – новото изследване на уникалната духовна култура на селото е книгата  „Еркеч – паметта на езика”. Авторите й са научни работници от Секцията за българска диалектология и лингвистична география  в Института за български език при БАН.  Ани Кочева е една от тях. Тя бе специален  гост на еркечката вечер и  представи най-интересното, на което са се натъкнали  в изследванията за говора, езиковите особености и спецификата на нравите, както и за други интересни и любопитни факти от местното население.
За историята на селото, интересни случки и анекдоти, свързани с уникалния,  еркечки хумор и хитрини разказа Златин Кънев. На сцената на читалище ”Светлина-1939” беше представена и традиционната дейност ”Валянка”. Официален гост на събитието бе проф. Иван Кочев, един от  най-известните българисти и лингвисти. Автор на над 250 научни труда, в които разработва фундаментални проблеми  във всички области на езикознанието и в които отстоява научната и националната истина за българския език в неговата цялост
Във „Вечер на Еркеч” участваха  НЧ”Просвета 1906” с. Козичино, Клубовете на пенсионера в с. Козичино и кв.”Св.Георги”  в гр. Поморие , групата за автентичен фолклор при НЧ “Просвета 1906”с. Козичино, с ръководител – Вълка Янкова, ФГ „Здравец” гр.Поморие, оркестър „Поморие” с ръководител – Стоян Янев , гайдарджията  Войно, Златин Кънев, Ани Кочева, Стойка Лазарова, Руска Янева, Елена Маркова, Дена Янкова, детска фолклорна група от с. Козичино, водеща на празничната вечер-Донка Китанова.

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук