11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

В Сарафово благодарни на СДС за по-тихите самолети

Навръх Велики четвъртък (2 май) жители на кв. „Сарафово” благодариха на СДС – Бургас, че след три години неуморни усилия сините успяха да издействат конкретни мерки, които да намалят шума от прелитащите самолети. Снощи водачът на листата за народни представители на СДС –Бургас Костадин Марков се срещна с местни хора заедно с кандидатите за депутати Дончо Златев, Димо Рачев, Кристиян Трифонов.

 

Срещата съвпадна с първия ден от въвеждането на измененията в организацията на въздушното пространство в района на летище Бургас от Ръководство на въздушното движение.

 

Това е кулминацията на наболелия проблем с шумовото замърсяване през активния летен сезон, който в продължение на години тормозеше живеещите в Сарафово и комплексите „Изгрев”, „Зорница”, „Славейков” и „Лазур”. Най-силни норми на шума, обаче бяха измерени именно в „Сарафово”, където се намира летището, и в к-с „Изгрев”. Първи от СДС – Бургас реагираха на сигналите на хората и започнаха кампания за намаляване на самолетния шум, провокирана от молбите и протестите на граждани.

 

На 12 ноември 2010 г. въпросът бе разискан и на парламентарен контрол, а натискът на партията доведе впоследствие и до конкретни мерки за намаляване на авиационния шум.

 

„Дори още не сме разбрали, че сезонът е започнал. Преди брояхме всеки самолет с летовници, който минаваше над главите ни. Благодарни сме, че от СДС ни чуха и откликнаха на молбите да живеем в по-спокойна и по-тиха среда”, казаха жители на Сарафово.

 

Новите мерки са съобразени и със съществуващите ограничения за полети над нефтената рафинерия. След излитане, самолетите, които отлитат в южно направление, се насочват между Бургас и нефтената рафинерия. За всички останали въздухоплавателни средства се въвежда десен завой. Параметрите на полета са изчислени така, че да няма преминаване над Бургас. За намаляване на шума е определена нова точка за начало на финалното снижение, която се намира югозападно извън Бургас. Така полетът над града се изпълнява в непрекъснато снижение, с намалена мощност на двигателите и минимален шум.

 

Освен свършеното за самолетния шум Костадин Марков запозна хората с основните точки в предизборната програма на Коалиция от партии „Съюз на демократичните сили”. Те проявиха голям интерес към дейностите, свързани с икономиката и конкретно за насочване на всички управленски политики за бизнеса в България и към изграждането на по-добра среда в сравнение с европейските и световните икономики. Най-голям интерес предизвика предложението за приемане на Закон за частния фалит.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук