14.9 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Бургас става част от Организацията за управление на район „Южно Черноморие”

В Световния ден на туризма бургаските общински съветници подкрепиха единодушно предложението на кмета Димитър Николов морският град да се включи активно в Организацията за управление на район „Южно Черноморие”. Това стана след гласуване в залата на местния парламент.

„Тази докладна записка е знакова за града ни. България трябва да бъде разделена на 9 туристически района според Закона за туризъм. Бургас попада в район „Южно Черноморие” и аз много се радвам, че ние с кмета Димитър Николов успяхме да бъдем водещи при създаването на Организацията за управление на нашия туристически район. Много е важно Бургас да бъде разпознавам като туристически център, а не само като административен. Благодаря за подкрепата!”, каза Живко Табаков, общински съветник от ДБГ (РБ) и председател на Постоянната комисия по туризъм към местния парламент. Той пое инициативата за реализация на концепцията на територията на област Бургас още преди няколко месеца.

В днешния емблематичен за туризма ден Табаков отправи и поздрав към хилядите хора, заети в туристическия сектор. Той им благодари затова, че полагат огромни усилия България да бъде конкурентна туристическа дестинация.

В началото на миналата седмица 12 представители на общини от област Бургас, както и голяма част от представителите на туристическите сдружения, вписани в Националния туристически регистър, със седалище на територията на област Бургас, подписаха декларация за участие в Организацията на управление на туристически район „Южно Черноморие”.

Тогава те споделиха, че проектът е изключително амбициозен и в основата му стои мощна обединителна сила. Представител на едно от най-младите НПО-та пък заяви, че световната практика показвала как тези организации успяват да продават много по-успешно туристическия продукт.

Организацията за управление на туристическия район ще запълни съществуващите липси в маркетинга и управлението на дестинациите между общините и Министерството на туризма. Освен това ще обедини ресурсите на отделните общини – те ще се рекламират като едно цяло, но всяко място от областта ще предлага своите туристически продукти.

Смисълът е да бъдат достигани по-ефективно потенциалните пазари, особено далечните – чрез представяне на достатъчно големи по обхват райони, които са разпознаваеми на картата и са познати не само на българите, но и на чужденците.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук