14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

В Слънчев бряг 30% са западните туристи, 70%- от бившите соцстрани

Структурата на туристопотока в Слънчев бряг се връща в изходна позиция, каквато е била преди 1989 г.  30%  са западните туристи в курорта, а 70% от почиващите са от бившите  соцстрани, коментира  хотелиерът  Малина Стратиева- бивш изпълнителен директор в курорта и член на Бизнес Асоциация „Слънчев бряг” .

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       на снимката: Малина Стратиева– бивш изпълнителен директор в курорта и член на Бизнес Асоциация „Слънчев бряг“

Туристите от бившите съветски републики, ГДР, Полша, Чехия, Словакия, които по времето на „Балкантурист” са почивали на пълен пансион, сега предпочитат услугата ол инклузив.  Западните туристи искат да почиват индивидуално и държат ол инклузив-а да включва допълнителни екстри, като анимация, спорт и СПА услуги, които всъщност голяма част от хотелите в Слънчев бряг не предлагат. Това, което реално се предлага в Слънчев бряг е разширен пълен пансион. Затова туроператорите продават почивки по-бързо и успешно в бившите съветски републики и страните от бившия социалистическия лагер. Западният турист е по-взискателен, коментира Стратиева.

Почивките в Слънчев бряг поевтиняват повторно около 10 септември. Първото намаляване на цените е било след 20 август. В зависимост от категорията и местоположението на хотела, цените на пакетите ще бъдат смъкнати средно с 20-25%”.  Хотелиерите определят сезонът в Слънчев бряг като добър. Очакваният ръст от 10% на туристите вече е факт, тъй като са ясни  записванията за септември и октомври, съобщи Стратиева. Няма обаче да бъде отчетен ръст на приходите, защото увеличение на базисните цени на пакетите почти няма , а разходите са скочили значително, затова печалбите ще се запазят на същите нива. Ако има ръст на приходите той няма да надвиши 1-2%.

„Най-добрият вариант за развитието на Слънчев бряг е в средата на април ,май, юни и през септември и октомври,  туроператорите да договарят почивки за туристи от  третата възраст, а юли и август да почиват младежи. В момента смесването на младежи и туристи от третата възраст води до недоволство и рекламации.”, коментира Стратиева.

Това лято в Слънчев бряг  са се върнали италианските и испанските туристи. От 2 години има търсене защото  базата в техните курорти е доста по-стара, а цените по-високи. В Слънчев бряг се надяват да се върнат и скандинавските туристи. От 2007 г. техният брой е намалял с близо 70% заради инцидента в несебърска дискотека, когато беше пребит до смърт шведски турист.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук