24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

В Сунгурларе спазиха българската традиция, зарязаха лозята за богата реколта

Областният управител Вълчо Чолаков уважи жителите и гостите на община Сунгурларе, като се включи в традиционните празненства по повод  14 февруари- Ден на лозаря и винаря.

За 24-ти пореден път бяха наградени най-добрите производители на домашно бяло вино. Повече от 30 участници се включиха в напреварата и отново  показаха  невероятните традиции, които този регион има в производството на божествената напитка. За цар на лозята бе провъзгласен Йордан Кюмюрджиев. След награждаването  присъстващите спазиха и  старата българска традиция за зарязване на лозето. Водосвет за здраве отслужиха духовници от българската православна църква.

„Лозарството и винарството в тази община ще царуват винаги, защото тук хората добре знаят смисъла на българската поговорка, че лозето не иска молитва, а иска мотика. На това ме учеха и моите баба и дядо, когато като дете ме водеха на семейните лозя и ме включваха в работата. Продължавайте да пазите традициите, да учите децата на труд и да предавате тайната на доброто вино на бъдещите поколения.“- пожела областният управител Вълчо Чолаков.

12735958_10201689367311617_1178833235_n    Сред официалните лица на празника бяха Васил Панделиев- кмет на Община Сунгурларе, зам. областният управител Владимир Крумов, народни представители, кметове от региона  и представители на местна администрация.

14 февруари се тачи по българските земи, като Свети Трифон – покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите, наричан още Зарезан, защото се празнува в началото на подготвителния сезон – когато се започва резитбата на лозята. Обичаят повелява в празничния ден стопаните, които имат лозя да „зарежат“ няколко пръчки, после да полят корените на лозата с вино.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук