16 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Гарантират работа на всеки младеж, който завърши безплатно обучение за програмисти в Бургас

Бургас с възможност да стане център за обучение на програмисти в Югоизточна България. Пет учебни заведения в града започват изпълнението на пилотна за образователното министерство програма за обучение на кадри в IT сектора.

Продължителността й ще бъде три години, а държавата ще финансира всички дейности, включени в нея. Пари ще се отпускат за пътуване и нощувки на кандидатите, които живеят извън Бургас. Всички трябва да са завършили 9 клас. Ще се приемат ученици от Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Варна. Всички, преминали успешно курса, ще получават свидетелство за приложни програмисти.

Днес кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че обучението ще се провежда в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и гимназията по електротехника в Бургас. По думите му, ако Бургас докаже устойчив интерес към обученията на млади IT специалисти, градът би могъл да се превърне в национален център за подготовка на кадри.

„В момента има огромен дефицит на такива специалисти. Фирмите, които работят в Бургас имат нужда от добре обучени програмисти. Най-търсени са хората, които могат да работят с C++, Java и Javascript“, каза Николов.Обучението е напълно безплатно. Лекциите и упражненията ще са в събота и неделя.

Четири групи от по 20 деца ще преминат 320 часов курс на обучение. След приключването му те ще могат да започнат работа. За това гарантирали представители на бизнеса в Бургаско, с които образователното министерство и общината вече са водили преговори. Другите градове, в които ще се провеждат обучения, са Пловдив, Правец, Русе и София.

Преди формирането на групите от кандидатите ще бъде положен входящият тест на 11 и 12 ноември, а първите обучения стартират седмица по-късно. Изисква се предварителна регистрация. Пълна информация за програмата можете да намерите на сайта на община Бургас.

Записването стартира утре ТУК. 

„Безспорно предимство е, че партньори на програмата са БАСКОМ – Българска асоциация на софтуерните компании, БАИТ – Българска асоциация за информационни технологии, ИКТ Клъстер – Клъстер информационни и комуникационни технологии, компании от бранша. Това прави обучението изключително практически насочено, а шансовете за успешна реализация в частния сектор огромни. Пет IT компании отвориха тази година офиси в Бургас. Има и други желаещи, но всички се оплакват, че не им достига работна ръка. Чрез тази програма осигуряваме квалифицирани специалисти и възможност за разрастване на този бизнес. Нека бургаските младежи да работят за високи заплати в собствения си град. Кандидатствайте!“, призова кметът Николов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук