14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Георги Лапчев: Чакаме новия програмен период като отличници

„2013 година бе тежка за община Царево. Не бива да забравяме, че държава, а и Европа, не са излезли от икономическата криза. Въпреки тежката година обаче, всичко онова, което бяхме предвидили да се случи, успяхме да направим“. Това сподели пред zonaburgas кметът на Царево, Георги Лапчев.

Той отчете като съществен напредък за Черноморската община, въвеждането на електронни услуги в почти всички съставни селища. „Във всяко едно населено място вече имаме интегрирана система за документи, така че гражданите и гостите на общината могат да получат всякаква административна услуга. Тази система обединява всяко едно населено място в общината Царево“, коментира Лапчев.

По думите му, документопотокът се е увеличил поне два пъти, което показва, че институцията община вече е много по-достъпна за всеки един жител, без значение дали живее в Царево или не. „В помощ на услугата почти сме завършили цялостния ремонт на фронтофиса си. Вече са монтирани новите интерактивни информационни табла, интегрирани са комуникационните системи. Всичко това е направено за гражданите. Въведохме и значителни подобрения в данъчните служби“, каза още кметът.

По отношение на услугите Царево със сигурност направи стъпка напред през 2013 година. От местната администрация са обърнали и особено внимание на зелените системи. „Свързахме цялата наша концепция за тези системи с крайбрежни алеи и изграждане на нови паркове. Два от тях са почти завършени. Надявам се скоро ще бъдат факт. Направихме и много сериозно проектиране за изграждането на бъдещи такива, а именно в Царево, Ахтопол и Лозенец“, обясни Георги Лапчев.

 

Той допълни, че по отношение на инфраструктурата основна цел на неговия екип е било изграждането на колко се може повече улици и тротоари. Предвиденото по бюджет е било осъществено в Царево през 2013-та. Финализирани са дейностите по ремонта на най-голямата улица в Лозенец, каквато жителите искаха повече от 10 години.

„Сменихме концепцията по отношение на работата с капиталовите програми. Стараем се да работим по цели квартали. Обръщаме внимание на един и го изчистваме от край до край, за да знаем, че през следващ период няма да се налага да се прави каквото и да е. Един такъв квартал приключваме в Царево. Работим по подобни проекти в Лозенец. Факт е, че бюджета на община Царево върви към пълното си изпълнение. Остават ни броени дни до края на тази година. Смятам, че можем да се наредим сред отличниците по отношение на събираемост“, категоричен бе кметът на Царево.

Според него, това е възможно благодарение на всички служители в администрацията, на които Лапчев изказа огромната си благодарност пред нашия екип. „Всички те показаха всеотдайност в работата си през текущата година. Царево успя да събере стари задължения, резерви, които не бяха потърсени от много време. Нещата започнаха да се систематизират малко по малко. Мога да кажа, че общината започва да излиза от един „транс”, в който беше през последните години“, обясни Лапчев .

„По отношение на културата Царево успя да се затвърди през 2013 година. Успяхме да наложим много от нашите фестивали в началото и края на сезона. Един от тях е рибения фестивал, който имаше едно наистина силно издание през тази година. С гордост мога да кажа, че нашата културна програма вече не е ориентирана изцяло в летния сезон. Тя е целогодишна. В момента тече много масирана културна програма за Коледните и Новогодишните празници. Това е мога да кажа нещо ново за Царево“, каза още кметът.

Администрацията в Черноморския град успя да финализира процедурите по всички ключови за града проекти, така че съвсем спокойно вече очаква и договорите за така наречените водни цикли. Работата по тях може да започне веднага. След финала са и процедурите по инфраструктурни проекти, който са за пътища, паркове. От общината се надяват същинската работа по всички тях да започне през следващата година.

 

„Трябва да отбележим, че през 2013 година обърнахме сериозно внимание на пречиствателние станции. Това разбира се даде резултат и тази година нямаме нито един подаден сигнал за замърсяване на морето. Определено имахме най-доволните почиващи и най-чистото море“, похвали се царевския кмет и допълни: „Вече работим и по новите идеи, които се надяваме да реализираме, благодарение на новия програмен период. Надявам се само управляващите да направя всички възможно , за да не се наложи да преодолеем една нулева година по изпълнението на европроекти. Царево има нужда от свежи и „видими” пари, защото без тези средства няма как да развиваме общините към добро.“

Георги Лапчев не скри, че има още неща, които се е надявал да бъдат приключени към момента. По една или друга причина това не се е случило. „Факт е, че причините не са в нас. Става дума за чисто административни и законови проблеми, които са ни спирали. Известното колебание, което виждаме у хората, може би също е причина да се намали скоростта, с която се случваха определени проекти“, обясни той.

 

„Благодаря на всички мои колеги в общината за отдадеността, с която работят. Радвам се, че трудностите не ги обезкуражават, а ги правят все по-амбициозни, за което много се радвам. Пожелавам им единствено здраве, защото вярвам ,че то е най-важно. На всички жители на общината пожелавам също здраве. Нека имат наистина светли празници със своите семейства, да забравят за миг за неволите и проблемите, които имат. Нека изпратим старата и посрещнем новата година с широка усмивка“, пожела Георги Лапчев.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук