17.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

ГЕРБ бойкотира парламента до оставката на Орешарски

ГЕРБ напуска парламента и няма да участва в работата на Народното събрание, докато не бъде внесена оставката на кабинета на Пламен Орешарски, съобщи BTV. Това обяви пред журналисти в кулоарите лидерът на партията Бойко Борисов. Преди това неговите депутати провалиха началото на пленарното заседание като не влязоха в зала в 9.00 часа, за да се регистрират.

снимка: gerb.bg

снимка: gerb.bg

От БСП и ДПС се регистрираха едва 103 души. Нужният брой за кворум е 121.

Хората на Волен Сидеров още преди два дни заявиха, че няма да участват в заседанията на парламента до 6 август, когато е предвидено той да се разпусне.

„Ще участваме, ще направим кворум, за да гласуваме оставката на Пламен Орешарски тогава, когато тя бъде подадена“, заяви заместник-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева пред журналисти в парламента

 

„С нашия акт очакваме, че е време да заяви категорична позиция и по най-бързия начин още днес да подаде оставка”, допълни тя.

„Няма да ни подмамят – тези опорни точки и тези лъжи повече няма да ги търпя и да ни приписват ту към едните, ту към другите. „Атака” влезе, направи им Закона за Сметната палата, този безумен Закон за МВР и сега се изнизват по търлъци. БСП мислят, че ние ще им правим кворума и дезертират от парламента”, коментира и Борисов.

„Нали виждате заглавията на вестниците? ГЕРБ и ДПС срещу БСП. Те се „целиваха” една година, както казваше баба на „Орлов мост”, сега за една седмица да им отнесем всички пасиви, да си отидат и толкоз“, каза още Борисов.

Само ден по-рано той обясни, че ГЕРБ ще участват в заседания, стига дневният ред да е този, за който са се разбрали на председателски съвет.

„Излъгаха” е точната дума, защото при консултациите при президента ясно и точно се разбрахме, че всички подкрепяме предложенията на БНБ. Те гласували „въздържал се” на комисия. Сиреч, и тук се правят на интересни. Второ, гласувахме и казахме, че никой нищо няма да говори за банките. Те всеки ден ни атакуват”, каза още Борисов.

На плаж

„Очевидно ГЕРБ ще завършат работата си в този парламент точно както я започнаха – започнаха с двумесечна лятна ваканция по плажовете, очевидно така и ще приключат – с още един месец на плаж. Добре са го измислили – заплатата им върви, не идват да работят, ще се забавляват някъде по морето или на други дестинации”, коментира по-късно зам.-председателят на НС Мая Манолова. Същото се отнасяло и за „Атака”, на чиято ваканция завидели в ГЕРБ.

„Нямам обяснение защо една парламентарна партия като ГЕРБ, която се е съгласила с този консенсусен списък (от закони – бел. ред.), се отмята от думата си просто поради някаква партийна игра или политическа хрумка. Договорката беше в пленарната зала да бъдат гласувани консенсусни законопроекти, законопроектът, който вчера се опитваха от ГЕРБ и от ДПС да пробутат, не е консенсусен, „той мирише на пещерен антикомунизъм“, с който ние няма как да се съгласим”, допълни Манолова.

„Не знам какво ще им хрумне утре, може да влязат в пленарната зала, може да направят така, че правителството на Пламен Орешарски изобщо да не може да подаде оставка, може пък да им харесва това правителство, да искат да ги управлява още дълго време”, прогнозира още тя.

Нали се бяхме разбрали…

Нетипично, но лидерът на ДПС Лютви Местан остана без обяснение на действията на ГЕРБ: „След като вече сме се разбрали, че страната върви към предсрочни избори, след като те са датирани, след като по Конституция и по Правилник на Народното събрание е ясно, че пред този парламент има 20-30 дена живот, да се пропилее това време е безотговорно. Имаме редица закони, по които страната е заплашена от наказателна процедура. Те са технически по своя характер, в тях няма политика, която да предполага антагонизма. Защо поне с тях не се ангажираме? Нямам никакво обяснение”.

(Photo: БГНЕС)

„Мисля, че никой не поставя под съмнение постигнатото съгласие при президента. В противен случай бихме дали знак, че думата на политиците винаги е предпоследна. Така бихме намерили обяснение и за тенденцията на сриване на доверието в институциите и в политическите партии”, каза още Местан.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук