18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

ГЕРБ-Бургас: Очакваме от Станишев отговори, а не извинения

„Сергей Станишев като лидер на партията, която не спечели предсрочните парламентарни избори, но в момента участва в управлението на страната, би трябвало да бъде притеснен за поведението на депутатите от БСП и да даде отговор на въпроси, свързани с неадекватните им решения и поведение. Ние като народни представители и първа политическа сила не може да не търсим отговорност от лидерите на останалите политически групи. Винаги сме се стремили към прозрачно и отговорно управление за по-доброто бъдеще на страната ни. Липсата на отговори и трупащите се въпросителни задълбочават кризата в държавата ни”. Това заявиха депутатите от ГЕРБ-Бургас. Те отправят въпроси към Сергей Станишев по част от теми, за които до този момент няма изразена ясна позиция от страна на БСП.

 

Защо Делян Пеевски продължава да е депутат в 42-ото НС?

Въпреки че неадекватното решение за назначаването на Пеевски за председател на ДАНС бе оттеглено след гласуване в НС миналата седмица, скандалът около г-н Пеевски продължава. Няма как да не отправим към г-н Станишев логичния въпрос защо Делян Пеевски все още е народен представител. Парламентарната група на ГЕРБ вече внесе в Конституционния съд искане „за установяване на несъвместимост и прекратяване на пълномощията на Делян Пеевски като народен представител от ДПС. От страна на г-н Станишев не получаваме адекватен отговор, а поредното извинение. Циничното обаче, е че то не бе отправено към българските граждани, а единствено към БПС”, заявиха бургаските депутати от ГЕРБ.

 

Защо назначеният за зам.-министър на МВР и уволнен в рамките на същия ден Иван Иванов  продължава да заема депутатско място в НС?

Очевидно всяко погрешно решение на управляващите води след себе си поредица от следващи такива. Случаят с Делян Пеевски, не само не послужи за урок, но доведе до друг скандал. Иван Иванов бе избран за зам.-министър на МВР, но часове след това бе освободен от министър-председателя Пламен Орешарски заради информация за връзка със структурите на СИК. Пред медиите г-н Станишев обяви, че не бил запознат с тези данни и дори заяви, че не познава въпросния човек. Медиите обаче услужливо му припомниха, че през април 2012 г. е присъствал на сватба на брата на Иван Иванов в Шумен. Въпрос, на който г-н Станишев обаче все не е отговорил и бяга от отговорност, е защо Иван Иванов продължава да бъде народен представител от БСП?

 

Защо всички се извиняват от името на депутата Христо Монов, а той продължава да е народен представител??

 

БСП винаги е претендирала, че е социално отговорна партия с високи морални ценности. Действията на някои нейни народни представители обаче показват точно обратното. Избраният за депутат от Бургаски регион Христо Монов си позволи публично да обиди протестиращите в цялата страна, наричайки ги „интернет лумпени”. От негово име се извиниха първо колегата му Ангел Найденов, а след това и Димчо Михалевски. Защо хора като г-н Монов продължават да бъдат народни представители, след като си позволяват да обиждат и унижават българските граждани?

 

Защо  Волен Сидеров оглави парламентарната комисия по антикорупция?

Коментарът на г-н Станишев по този въпрос е повече от озадачаващ. Обяснението му бе, че „единственото нещо, което е поискал Волен Сидеров, е антикорупционната комисия и не виждам защо да не я получи, след като “Атака” не е участвала пряко във властта”. Подобни думи предизвикват сериозни притеснения за това какво точно се случва в парламента и чрез какво механизми действат новоназначените комисии в него. Означава ли това изказване на г-н Станишев, че всички от тяхната партия са корумпирани, защото са участвали във властта?  Слуховете за сумата от 10 млн. лв., свързани по някакъв начин с лидера на партия „Атака” и участието му във властта също би следвало да бъдат категорично отречени, а не да хвърлят сянка върху и без това притеснителното поведение на партията на Станишев.

 

Защо бяха поругани националните герои и премахнати български класици от учебниците по литература?

Лишените от логика действия на сегашното управление засегнаха и една от най-важните сфери – образованието и славното историческо минало на страната ни. Г-н Станишев упорито избягва да вземе позиция и по тази тема. Новоназначеният зам.-министър на образованието Мукаддес Налбант, която скандализира българското общество с изказванията си, че Васил Левски, е бил терорист. Същата дама си позволи в доклад на Комисията за защита от дискриминация през 2012 г., заедно със свои колеги, да поиска текстовете на автори като Ботев и Вазов да отпаднат от учебниците. Причината, която бе изтъкната тогава, е, че чрез тях се внушава религиозна и етническа омраза. Това ли е новата политика – заличаване на националните герои, превръщайки ги в терористи за поколенията след нас? Г-н Станишев, ако е действително морално ангажиран, би трябвало да отговори и на въпроса защо откакто новото правителство е на власт, българският език е застрашен. Всички запомниха обещанието на министъра на спорта проф. Мариана Георгиева, която в Демир баба теке на 3 май тази година, в качеството си на кандидат за депутат от листата на ДПС в Ловеч, обеща да направи всичко възможно, за да се учи турски език в училищата. Категорична позиция и по този въпрос от страна на БСП все още липсва.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук