13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

ГЕРБ връщат мандата?

Партия ГЕРБ няма да се възползва от 7-дневния си проучвателен мандат за съставяне на правителство, обяви лидерът Бойко Борисов в Народното събрание. Той възнамерява да приеме мандата от държавния глава Росен Плевнелиев и да го върне веднага, съобщава БТВ.

Борисов се отказа и от намерението си да обяви състава на проектоправителство на малцинството, който да бъде гласуван в пленарна зала.

Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

Тази идея беше лансирана на пресконференцията на партията след обявяването на изборните резултати. Борисов ще съобщи предложенията си за министри в президентството преди да върне мандата.

По думите му, така ще се спести време, защото втората политическа сила – БСП, ще получи мандат около половин час по-късно.

„Няма да представя правителството пред парламента, защото Тройната коалиция вече е видна, така че само ще губя време,” заяви Борисов. „Всеки ден така ще работим, докато „Атака“ продължава да е в коалиция с ДПС,” допълни той.

Като доказателство за съюза между трите формации той посочи участието на техни депутати във всички комисии в Народното събрание.

В речта си на първото заседание на 42-то Народно събрание лидерът на ДПС Лютви Местан призова Борисов да не държи проучвателния мандат всичките допустими от Конституцията 7 дни, за да се задвижи по-бързо процедурата по съставяне на кабинет.

„Ако хората знаеха, че ДПС и „Атака“ ще са заедно в комисии, че БСП и ДПС в смесените райони ще бъдат като една партия и ще се броят като една партия, резултатите от изборите щяха да са други,” коментира още Бойко Борисов.

С това решение лидерът на ГЕРБ декларира, че ще остане във властта като депутат.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук