12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

ГЕРБ възропта срещу отмяна на закона за публично-частното партньорство

„Скандално е, след 9 месеца работа на правителството, първият законопроект, който министърът на регионалното развитие предвижда да внесе, е този за отмяна на закона за публично-частното партньорство.“ Такава е официалната позиция на народните представители от групата на ГЕРБ, изпратена в писмо до медиите. 

Според мотивите им, настоящият закон предвижда публичният партньор да определя частния партньор чрез провеждане на процедура при реда и условията на Закона за обществените поръчки, като критерият при избора е “икономически най-изгодна оферта“.

А какво лошо има в това, пита народният представител от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова? „Казано с думи прости – правителството не иска да има състезателна процедура за избор на партньори от частния сектор, а те да бъдат посочвани по лична преценка и по нечие „указание“! Отпадането на критерия „икономически най-изгодна оферта“ означава, че цената и другите критерии ще се определят на „тъмно“ по лична преценка”, категорична е Йорданова.

По думите й абсолютно несъстоятелен е и аргументът, че понеже досега нямало сключени договори за ПЧП по този закон, значи не работи и трябва да бъде отменен.  Да не забравяме, че той е в сила едва от началото на 2013 г., година в която имаше извънредна политическа обстановка и се смениха три правителства.

Факт е, че Законът за ПЧП има много несъвършенства и слабости. Има проблеми при неговото прилагане на практика, но това не означава, че трябва да бъде изцяло отменен. „Достатъчно е,  да се направят необходимите промени и да бъде усъвършенстван, включително и чрез под-законови нормативни актове. Но да се действа на принципа „няма човек – няма проблем“ или „няма закон – няма проблем“ е повече от абсурдно и скандално”, се казва още в позицията на Йорданова.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук