12.1 C
Бургас
петък, май 3, 2024

ГЕРБ гони камерите на СКАТ, заседанията само по интернет

Забраната на камери да отразяват заседанията на местния парламент е наказателна акция срещу телевизия СКАТ и срещу опозицията, това заяви от трибуната на общинския съвет  Валентин Фартунов от НФСБ. Като първа точка от дневния ред се разгледа предложението на ГЕРБ за промяна на Правилника за работа на местния парламент. Според него се забранява на две бургаски телевизии да отразяват работата на местния парламент, а заседанията ще бъдат предавани само по интернет и по общинското радио.

Снежина Маджарова от ГЕРБ, заяви че общинските съветници не желаят да бъдат заложници на телевизия СКАТ и нейния собственик Валери Симеонов- предс. на НФСБ. Според председателя на общинския съвет СКАТ излъчват заседанията манипулативно и това не е израз на демокрация. Изказването й беше освиркано от привърженици на НФСБ в залата.

Руслан Карагьозов от ГЕРБ даде пример с Английски парламент, където сигналът от заседанията се предава на останалите телевизии от един екип, който снима.

Водачът на групата на ГЕРБ Димитър Людиев обясни, че с предаването на сесиите по интернет те ще могат да се гледат по цял свят, а тези телевизии, които искат могат да ползват сигнала и пак да излъчват заседанията.

Валентин Касабов от НФСБ заяви, че в момента се ограничава правото на медиите да снимат, а ГЕРБ   искат като по времето на Тодор Живков да има една телевизия, един вестник и едно радио и да се изгонят телевизиите, които ГЕРБ не могат да контролират.  

Въпреки съпротивата на опозицията новият правилник беше приет с 43 гласа „за” 16 „против” и 2 „въздържал се”.

От следващото заседание камери ще бъдат допускани само докато се гласува дневния ред, след което сесията ще бъде предавана онлайн на сайта на Общинския съвет и по общинската  радиточка.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук