14.3 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

ГЕРБ: Искаме ефективни присъди за каналджийство и трафик на хора

„ГЕРБ поставя във фокуса на своята програма грижата за хората, което означава и грижа за сигурността. Още в първите дни на новото Народно събрание групата на ГЕРБ ще излезе с предложение за законодателна инициатива за ограничаване на възможността присъдите за каналджийство и трафик на хора да бъдат условни”. Това заяви на брифинг водачът на листата на ГЕРБ за Бургас Ивелина Василева. По думите и трябват законодателни промени, които да доведат до ефективни присъди за тези престъпления. Ивелина Василева подчерта още, че благодарение на изграждането на преградното съоръжени силно е ограничен мигрантския натиск на българо- турската граница. Тя припомни, че ЕК е осигурила безвъзмездни средства в размер на 320 млн.лв. , които са предназначени за разширяване на интегрираните системи за наблюдение както сухоземната, така и морската ни граница. Парите ще бъдат използвани още за специална екипировка и високопроходими автомобили.

„ Една от нашите инициативи е законодателни промени , които да доведат до по-сериозни наказания за хората, които организират нелегалното преминаване през границата, както и трафикирането в страната. Имаме конкретно предложение за законодателни промени.Става въпрос за текст от НК, който е свързан с осъществяване на вътрешния трафик. Тава е чл. 281., в който законът предвижда доказване на материалната облага за трафиканта. Нашето предложение е това да отпадне. Това ще доведе до по- бързо и по-лесно доказване на престъплението“, коментира кандидат-депутатът Диана Саватева.

Евродепутатът Мария Габриел коментира, че ако миграционният натиск върху България се засили, Агенцията за Европейска гранична и брегова охрана (ФРОНТЕКС) може в рамките на 3 дни да пренасочи свои служители към границата ни. По думите и е от изключителна важност България да говори на един глас на национално и европейско ниво по темата „Сигурност“.

„Именно това ни даде и водеща роля в Европейския , когато говорим за защита на границата“, допълни евродепутатът.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук