16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

ГЕРБ и РБ поискаха поотделно оставката на ВСС

В свои изявления парламентарните групи на ГЕРБ и РБ поискаха ВСС незабавно да подаде оставка. Първи на трибуната в парламента застана председателят на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обяви, че с коалиционните им партньори от РБ, АБВ и ПФ са предварително информирани за това какво ще каже и очаква в следващите дни те също да излязат с декларации.

„Предвид последните събития призоваваме ВСС да се саморазпусне. Считаме, че след поредицата скандали те не могат да се ползват с доверие и са изчерпали цялото обществено доверие. Този ВСС не може да изпълнява функциите си, а се занимава с конфликти между различни негови членове. В него личат политическо влияние и опити за овладяване на институцията от страна на определени кръгове“, заяви Цветанов от името на партията.

„Убедени сме от необходимостта от съдебна реформа. За съжаление се оказа след приемане на актуализираната стратегия на реформа и измененията в Конституцията, че измененията на закона за съдебната власт не са приведени в съответствие, нито с първоначалния вариант нито с окончателно приетия текст на Конституцията. В Винистерство на правосъдието не е работено по промените по НПК И ГПК.“, заяви още Цветанов. Той обяви, че ГЕРБ ще настоява за ясен график за продължаване на съдебната реформа и бързо приемане на промените в закона за съдебната власт, които да засилят съдебната самостоятелност и отчетността на прокуратурата, обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Сред приоритетите на партията са и приемане на антикорупционния закон, както и закона срещу тероризма.

Цветанов изчете декларацияата за оставка на ВСС самостоятелно, въпреки че предварително бе уговорено, зад нея едновременно да застанат и партньорите в управлението. Реформаторите помолили да се присъединят по-късно защото в момента течало заседание на ръководството на СДС, една от основните партии в тази коалиция.

Патриотите първоначално приели да подпишат изявлението заедно с ГЕРБ но след това последователно двамата съпредседатели Валери Симеонов и Красимир Каракачанов казали, че имат нужда от още време да помислят, научи вестник „24 часа“ от източници в управляващите. АБВ пък заявили своята подкрепа но заради траура на Георги Първанов помолили да се присъединят по-късно.

Секунди след като Цветан Цветанов приключи с декларацията на трибуната в парламента застана съпредседателя на РБ Найден Зеленогорски „Парламентарната група на РБ единодушно реши, че искаме оставка на ВСС“, обяви Зеленогорски. Той неколкократно подчерта, че решението е единодушно, което означава, че опозиционерите от ДСБ също го подкрепят. Утре реформаторите щели да представят всички свои аргументи за исканата оставка, както и своите предложения за продължаване на съдебната реформа, каза Зеленогорски.

Имаме допълнителни мотиви и аргументи, както и различни предложения и заради това направихме отделна декларация, обясни Зеленогорски.

източник: 24 часа

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук