14.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

ГЕРБ: Министрът на образованието даде повече пари на университетите във Варна, а реже от Бургас

„Бюджетът на бургаските висши учебни заведения е намален за сметка на варненските. Може би защото министърът на образованието е от Варна.”, Това заявиха на брифинг депутати от ГЕРБ Бургас. Затова те са направили предложение от бюджета на службата за подслушване- ДАТО да се заделят 2 млн.лв. за Университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас, чийто бюджет е намален с 100 000 лв.. Определените за тях пари покриват едва 70% от сумата за работни заплати, обясни Диана Йорданова-депутат от ГЕРБ. „Увеличаването на бюджета на бургаския университет ще отиде за повече стипендии и за финансиране на медицинския факултет.Според нас образованието е по-важно от бюджета на службите за подслушване, който от 20 млн.лв. за миналата година е увеличен на 49 млн.лв.”, каза още Йорданова. Бургаските депутати от ГЕРБ са направили и второ предложение- 1 млн.лв от бюджета на МС да бъдат пренасочени за довършване на строителството на всички православни храмове в Бургаско, като 500 хил.лв. да отидат за строящия се храм „Св. Николай Чудотворец” в Меден Рудник. Депутатите от ГЕРБ призоваха всички народни представители от Бургас да подкрепят техните предложения.

Димитър Бойчев коментира, че заложения в бюджета 1,8% ръст на икономиката е неизпълним защото няма да откъде да дойдат преки инвестиции. „Който и чужд инвеститор да дойде като види какво става в центъра на София ще се откаже да инвестира. Ние сме в предвоенно положение. В проектобюджета са заложени и 150 млн.лв. приходи от приватизация от БМФ и Слънчев бряг. „На всички  е ясно, че от Слънчев бряг повече от 10 млн.лв. не могат да вземат. Инфраструктурата не може да бъде продадена,остават най-много два терена, които са собственост на държавата”, коментира Бойчев.

Семир Абумелих, който  е член на здравната комисия, предупреди че за 2014 г.,  дефицитът на Здравната каса е  350 млн.лв,, от които за онкоболни недостигат 45 млн.лв. Парите за химиотерапия за 2013 са били 180 000 лв., за 2014 са намалени на  140 млн.лв. „Бюджетът на Здравната каса не е готов да посрещне нуждите на болните”, заяви Абумелих.

Иван Вълков изрази опасенията си от създаването на така наречената данъчна полиция. Законопроектътне бил съгласуват даже с Министерството на транспорта и влизал в противоречие със Закона за автомобилните превози.  В същото време той щял да рефлектира само върху автомобилния транспорт, а нищо не било записано за самолетния, корабния и железопътния, където всъщност са карго превозите.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук