15.4 C
Бургас
събота, май 18, 2024

ГЕРБ обвиниха НФСБ в разпалване на етническа омраза в Бургас

След вчерашната бурна сесия общинските съветници от ГЕРБ излязоха с декларация, в която обвиняват НФСБ, че от трибуната на местния парламент разпалват етническа омраза. „На провелото се на 27 март заседание бяха отправени десетки квалификации и обиди към цели общности. Според произхода на хората се правеха генерални изводи за тях като отделни личности“, се посочва в декларацията.

 

снимка: на сесията жители на Меден Рудник издигнаха плакати против изграждането на социален блок в квартала

Припомняме, че на вчерашната сесия  се реши, че  в Меден Рудник ще бъде изграден социален блок, в който според опозицията от НФСБ щели да бъдат настанени само роми. Това решение доведе до протести в залата от жители на квартала, които не искат второ гето Меден Рудник.

От ГЕРБ заявяват днес, че в поредица от изказвания съветници от НФСБ са манипулирали съгражданите си с измислицата, че Община Бургас ще „създава гето в центъра на Меден рудник” и насаждаха нетърпимост  към ромите като цяло.

 

Съветници повтаряли няколко пъти и друга инсинуация, а именно, че при управлението на ПП ГЕРБ ромското население било толерирано за сметка на останалите граждани.

В тази връзка от ГЕРБ припомнят, че още през първия мандат на кмета Димитър Николов Община Бургас се превърна в най-безкомпромисната по отношение на незаконните гета. Вече десетки такива са премахнати – някои от тях след дългогодишно битуване, други броени дни след създаването им.

 

„Не за първи път ще обърнем внимание на съветниците от НФСБ, че играта със страховете на хората е нещо крайно недопустимо и с непредвидим край. Преди да изричат откровени лъжи от трибуната на Съвета нека поне веднъж се замислят какво би могло да се случи ако продължават изкуствено да разпалват етническа омраза, за каквато няма място в Европа”, се посочва в декларацията.

 

От ГЕРБ са възмутени и от обидния език на представителите на НФСБ към по-голямата част от съветниците на останалите групи.

 

„Ние, общинските съветници от ПП ГЕРБ, отлично знаем, че колегите ни от НФСБ, с викове и обиди по време на заседанието, искат да блеснат в ефира на партийната им телевизия и да докажат лоялност пред работодателя си. Разбираме ги, че трябва да си изработят заплатите и дават всичко от себе си, но нека да запазят добрия тон, защото по този начин обиждат най-вече себе си и гражданите, които са ги избрали. В същото време от изказванията им стана ясно, че те са некомпетентни по текстовете на докладните и показаха явно неразбиране на материята.
Общинският съвет на Бургас не е риалити шоу, не е място, където да се лансират расистки идеи, нито пък е трибуна за ранно започнала предизборна кампания”, завършва в декларацията .

 

От ГЕРБ очакват на продължението на общинската сесия за месец март в залата да се работи в интерес на бургазлии.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук