12.6 C
Бургас
сряда, май 15, 2024

ГЕРБ обвини МВР в натиск на протестиращите от провинцията

Народните представители от ГЕРБ Даниела Савеклиева и Димитър Бойчев поискаха да бъде извикан за изслушване министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Поводът е, че вчера група граждани от Гоцеделчевско са са се оплакали, че през целия ден им е оказван натиск от представители на полицията. Хората са дошли на протест в София. На отиване към София са били спирани от полиция, ДАИ и КАТ без никакви причини. След като са пристигнали, първо автобусът им е бил изгонен от паркинга пред Националния стадион без обяснения, а на шофьора е съставен акт. На връщане към Гоце Делчев, автобусът им е спиран край Перник от катаджии, които са им обяснили, че им е бил даден номерът на автобуса, който да спрат за проверка, без да има причини за подобна. Хората са стояли над 2 часа край Перник, без никой да им обясни защо – нито са извършили нарушения, нито са предизвикали с нещо органите на реда. След това автобусът е спрян пак от КАТ край Благоевград, където са ги чакали 15 полицая, които са им снели самоличност без никакви обяснения за причините. След това са им разпоредили да се явят в полицейските управления, за да им връчат призовки. Обяснението на полицаите било, че нещо се е случило в София и трябва да дадат обяснения, но не знаят за какво става дума.

Днес Димитър Бойчев е информиран от свои колеги от Бургас, че в града е започнало масово привикване на журналисти в полицията за разпит защо са отразявали инспекцията на последния участък от АМ „Тракия”, осъществена от народните представители от ГЕРБ-Бургас. По-скандалното обаче е, че днес кметът на Поморие Иван Алексиев също е бил извикан на разпит от шефа на полицейското управление в града да дава обяснение защо е бил на магистралата и какво се е случило там. Още по-скандален обаче е и начинът, по който това е станало – полицейският шеф е обяснил, че изпълнява лична устна заповед от кабинета на министъра на вътрешните работи.

 

Народните представители смятат, че подобни своеволия са доказателство, че управляващите създадат една полицейска държава и връщат тъмните времена и комунистически прийоми на управление на Тройната коалиция. Като народни представители те настояха вътрешният министър Цветлин Йовчев незабавно да се яви пред Народното събрание и да обясни кой и защо разпорежда подобна полицейска и политическа репресия срещу протестиращи граждани, срещу кметове и народни представители. От какво и на какви основания е обосновано разширяването на охранявания периметър около народното събрание? Защо са били спирани без основания протестиращите от Гоце Делчев? На какво основание е привикван кметът на Поморие да дава обяснения в полицията по устни заповеди? На какво основание се привикват бургаските журналисти да обясняват защо са си вършили публично и прозрачно работата? Или стилът на работа като при разработката „Галерия“ е новият е стил на работа на Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев? Очевидно това е типичен стил на работа за високопоставените служители на днешните служби.

Даниела Савеклиева и Димитър Бойчев призоваха незабавно да се спре полицейския тормоз от страна на МВР и незабавно вътрешният министър да се яви в Народното събрание и да даде обяснения за тези случаи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук