14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

ГЕРБ питат министър за избиването на домашни животни в района на Малко Търново

Въпрос до министър Димитър Греков, относно кризисната ситуация с избиването на домашни животни в община Малко Търново, входираха народните представители от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева, Димитър Бойчев и Иван Вълков. В края на м.септември 2013 г., във връзка с констатирано огнище на болестта шарка по овцете, в с. Стоилово, община Малко Търново с цел ограничаване на разпространението на болестта бяха избити всички контактни кози и овце.

 

На 11 октомври, като реакция от създалата се ситуация, Общински съвет Малко Търново прие Декларация срещу избиването на домашни животни.

 

В тази връзка депутатите настояват да получат отговор на следните въпроси:

 

Какви са предприетите мерки и действия от страна на Министерството на земеделието и храните относно:

 

–         Осигуряване на адекватно обезщетение за собствениците на убитите животни;

 

–         Осигуряване на безвъзмездни средства за изграждане на центрове, в които да бъдат настанявани контактни здрави животни при налагане на карантинни мерки;

 

–         Провеждане на засилени мерки за ветеринарно-медицинска профилактика с цел осигуряване на ефективността на системата за контрол и диагностика на заболяванията по домашните животни;

 

–         Допускане на изключения по отношение на принципната политика на неваксиниране на домашните животни, като се има предвид, че в пограничните райони, какъвто е община Малко Търново, това може да се окаже единствения възможен изход от създалата се ситуация, която поставя под риск възможността за развитие на животновъдството в региона?

 

Тримата народни представители входираха и парламентарно питане до министър Греков относно цялостната политика на Министерството на земеделието и храните за подкрепа на необлагодетелствани, погранични, планински и полупланински райони.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук