14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

ГЕРБ пита защо не е обезопасен строеж на джамия в Руенско

Г-н Кмет, в центъра на едно от най-големите и оживени населени места на територията на Община Руен е допуснат необезопасен строеж, в разрез с всички строителни норми, който може да се окаже причинител на крайно неприятни инциденти.

снимка: сайт на Главното мюфтийство- http://genmuftibg.net/bg/

Желанието ми е с мисъл за всички жители и гости на селото във възможно най-кратък срок, експерти от община Руен да установят нарушенията и да наложат предписания за привеждането на строежа в безопасен вид”. Това се казва в официално отправено питане към кмета на Община Руен Исмаил Осман от общинския съветник от ПП ГЕРБ арх. Бончо Бончев.

От няколко години в имот пл. № 110, квартал 13 по План за регулация и застрояване(ПРЗ) на с. Планиница, община Руен се изгражда строеж: „Молитвен дом (джамия) с магазини”, за който видимо не са спазени нито едно от изискванията, предвидени по Наредба № 2 от 22 март 2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи. Това прави строежа опасен за преминаващите в близост хора, животни и превозни средства. Стърчащите в непосредствена близост до тротоара стотици ръждиви арматурни железа представляват сериозна опасност за всички жители на селото. Липсват обезопасителни мрежи, информационни табели и др. елементарни обезопасители средства. Относно това арх. Бончо Бончев отправя следните питания:

  Съгласно издаденото Разрешение за строеж, инвестиционния проект трябва да е окомплектован с утвърден План за безопасност и здраве(ПБЗ). Съгласно последния има ли технически ръководител на строежа, както и наличен ли е координатор по безопасност и здраве, съгласно чл. 5 от цитираната Наредба?   Налични ли са Протокол за откриване на строителна площадка, регистрирана ли е Заповедна книга, Протокол за определяне на строителна линия и ниво, както и всички останали строителни книжа по смисъла на §5, т. 36 от Закона за устройството на територията(ЗУТ)?   Кои са участниците в строежа а именно: „Възложител” и „Изпълнител”, както и представени ли са в общинската администрация договори за уреждане на взаимоотношения между същите?    Възможно ли е една от най-големите обществени сгради в общината, проектирана за стотици хора да се изгражда без никакъв строителен контрол и редно ли е общинската администрация, известна със своята строгост и безкомпромисност при одобряването на инвестиционните проекти на жителите на общината, да не констатира до настоящия момент гореописаните нередности? 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук