11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

ГЕРБ: Популисткият ход на Димчо Михалевски стопира решаването на проблема в Ченгене скеле

Един от големите проблеми на Бургас е решаването на казуса с рибарското селище Ченгене скеле. Предложеният мораториум от депутата от БСП Димчо Михалевски за събарянето на незаконни къщи, когато са единствено жилище на собствениците, а след това те да бъдат узаконени с поправка в Закона за устройство на територията (ЗУТ) вече е изтеглен от дневния ред на НС, тъй като стана ясно, че под предлог за решаване проблема на Ченгене скеле ще бъдат узаконени всички ромски гета. От публикации в медиите научихме, че в района на Отманли незаконна къща има и нереализирания като министър в правителството на новата Тройна коалиция арх. Калин Тихолов.

„По този начин БСП се подигра на рибарите от Бургас, опита се да ги използва за да бъдат спазени обещанията към ромите, които масово на парламентарните избори дадоха своя вот за социалистите. Вероятно се бранят и интересите на приближени до БСП с незаконни имоти. През годините кмета на Община Бургас Димитър Николов и групата на народните представители от ГЕРБ в НС направиха поредица от стъпки, които да легитимират бургаските рибари. Притеснени сме, че с този популистки ход на Димчо Михалевски казусът в Ченгене скеле няма да бъде решен”, коментира областният лидер на ГЕРБ-Бургас и народен представител Димитър Бойчев.

„Проблемът на рибарското селище в Бургас не може да бъде разглеждан под един знаменател със ситуацията при ромските катуни. Тъй като казусът стана национален ние като бургаски представители искаме да дадем яснота по въпроса. Бургаското рибарско селище възниква още през 1972 г., тъй като тогава бургаските рибари са изгонени и преместени от държавата в местността Ченгенето, поради строителството на Пристанище Запад. На рибарите са направени канали, които превръщат селището в уникално място, където живеят и изкарват прехраната си с улов. Бургаските рибари не са се заселили там доброволно, нито имат нещо

 

 

общо с луксозните вили, които през годините са построени незаконно в същия район”, казва депутатът от ГЕРБ Иван Вълков.

„За Ченгене скеле трябва да се помисли държавнически, да се работи по специален ред, защото ситуацията не е идентична с проблемите на ромите. Ние като група ще продължим да отстояваме интересите на рибарите. Сигурен съм, че можем да намерим диалог по темата и с народните представители от БСП Атанас Зафиров и номинирания за областен управител Павел Маринов, защото те са местни хора и вече са показали, че искат да помогнат за решаването на проблема”, казва Димитър Бойчев.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук