14.9 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

ГЕРБ разкритикува разпределението на парите за здраве

„Парламентарната група  на ГЕРБ не е съгласна с разпределението на средствата, заложени  в бюджета на  Здравната  каса”, заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от Бургас д-р Галина Милева. По думите й,  много пациенти, поради лоша организация и невъзможност да проведат консултации със специалисти и съответните специализирани  изследвания, по всяко време на денонощието пристигат в областната болница и търсят лечение.

Те са докарани  или  от Бърза неотложна медицинска помощ или са пристигнали индивидуално, защото те  сами са определили състоянието си за  спешно. „А какво  е спешен случай? Все още  няма  актуално определение за това. Спешен случай е този, който самите пациенти  определят за такъв. Работещите в системата на здравеопазването не могат  да  откажат лечение, приемат пациентите, стига се до хиперхоспитализации и провеждане на различни видове изследвания, които са ангажимент на  доболничната помощ. В тези случаи по етични и деонтологични причини болните се  хоспитализират, за да не се стига до конфликти между пациенти и лекари, на каквито в последно време ставаме свидетели”, обясни от трибуната бургаският депутат.

Според д-р Милева, поради нарастващия брой на неосигурените лица, всички  разходи остават да  тежат на болничните заведения, поради което нарастват  задълженията им  и те  никога не могат да бъдат изчистени напълно. В бюджета на болниците не е заложен разход за отделенията  по съдебна медицина, което допринася  и за финансовия дефицит на областните болници. „Ние  имаме  предложения  и дано този път представителите  на  държавните органи  ни чуят, защото ще се стигне до блокиране на съдебната система, поради липса  на кадри и квалификация на същите. Министерството на вътрешните работи, с министър Цветан Цветанов, беше единственото, което застана зад нас и се опита да помогне, но останалите  институции останаха само с обещания”, допълни д-р Милева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук