11.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

ГЕРБ-Руен: Как общината ще спре нерегламентираното изхвърляне на отпадъци

Има ли сили администрацията в Руен да спре безотговорното замърсяване на природата в общината и в частност замърсяването по пътищата, съставени ли са актове по Наредба №1 и колко от тях са от местното Районно управление? Тези въпроси отправи в свое питане от трибуната на ОбС-Руен общинският съветник от ГЕРБ Димо Ангелов. Той коментира множеството случаи на изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места и призова кмета на общината да вземе адекватни мерки този процес да бъде спрян. 1Въпросите бяха отправени към кмета Исмаил Осман по време на обсъждането на Плана за развитие на община Руен на днешното заседание на местния парламент.

„Община Руен може да се гордее с красивата си природа, но особено обезпокоително е по какъв начин тя се замърсява. Свидетел съм как търговци от нашата община сутрин на път за стока към Бургас, спират микробусите до крайпътните канавки и изсипват непотребни кашони, кочани с изписани фактури, касови бонове и други отпадъци от търговската си дейност. Проявяват и наглост, защото имената им са по фактурите и лесно може да бъдат разпознати и наказани, но няма кой да го направи. В този смисъл, колкото и да е добра инициатива като „Да изчистим България за един ден“, резултатът ще бъде нулев, ако един ден в годината почистваме, а 364 дни замърсяваме”, коментира общинският съветник от ГЕРБ.

Той посочи и конкретен пример, който го е провокирал да отправи питане към общинската администрация. „Поводът са изхвърлените отпадъци от търговска дейност по пътя с.Вресово- с.Череша, на острия завой преди р-н „Череша”. Гледката е много грозна, както може да се види и от снимковия материал, с който разполагам. На една от снимките се разчитат фирмата и имената на търговеца. Опитах се по деликатен начин да уведомя търговеца да си събере отпадъците, но бях уведомен, че не са негови. Това не е изолиран случай, проблемът е сериозен и не само аз се сблъсквам с него. Това са хора, които искат да са европейци, но не знаят, че трябва и да мислят като такива”, заяви Димо Ангелов.

Според него най-големият проблем е какво всъщност прави общината и администрацията в лицето на кмета и съветниците, за да спре незаконното изхвърляне на отпадъци. Въпросите бяха дадени в писмен вид на председателя на ОбС-Руен Ешереф Ешереф, а кметът на общината отговори, че снимките с касовия бон не са доказателство за вината на конкретната фирма. По отношение на това колко акта са били съставени за замърсяване на площи в Руен, кметът заяви, че не е подготвен да отговори по време на заседанието с конкретни данни.

„Всички ние, общински съветници, кметове, администрация, сме призовани да въвеждаме ред в тази община. Ако мълчим и гледаме да не бъдем лоши за хората, които нарушават правилата, значи не си вършим коректно работата. Настояваме кметът да вземе своевременни и адекватни мерки във връзка с моето питане, да се спре изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места и нарушителите да бъдат санкционирани. Имам редица предложения в тази посока – кметовете по места да използват дадените им правомощия и да изпратят предупредителни писма до търговците. Да се сложат големи контейнери за отпадъци до търговските обекти и в края на селата, както и да бъде проведен разговор с ръководството на Полицейското управление по този проблем. Районните и младши районни инспектори също упражняват контролни функции по Наредба №1 на Общината и част от дейността им е свързана с опазването на околната среда. Не на последно място ние самите трябва да даваме пример за опазването на природата”, категоричен бе общинският съветник от ГЕРБ.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук