13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

ГЕРБ стартира благотворителна кампания за православния комплекс в Меден рудник

Сдружение ГЕРБ Бургас стартира благотворителна кампания за набиране на средства за построяването на православния комплекс „Св. Николай Чудотворец“ в „Меден рудник“. За цялостното изграждане на този храм са нужни около 5 милиона лева- сума, трудно достижима, особено в условията на финансова криза. За да наберат необходимите средства, инициаторите ще търсят различни начини. Един от тях е SMS-кампания,carkva3_large_1.jpg за което се водят преговори с големите оператори на мобилни услуги в страната. Ще бъдат поставени и касички в търговската мрежа на града, които предварително ще бъдат запечатани от нотариус. Поредица от концерти и различни благотворителни прояви ще дадат старт на благородната инициатива.
Строежът на православен храм в „Меден рудник“ започва през 1994 г., когато е регистриран първият инициативен комитет, който става и първото църковно настоятелство.  За изминалите 15 години три пъти са правени „първи копки“ на мястото, отредено за храм, и то винаги преди избори. За този период теренът от общински става държавен. През 2006 г. е прехвърлен на църковното настоятелство, председателствано от Отец Емилиан. Изготвен е проект от арх. Паруш Зафиров. Проектът включва православен храм – трикорабна базилика. Под храма ще има концертна зала за 80 човека и изложбена зала за икони и църковна утвар.Предвидено е неделно училище с три класни стаи и една учителска. Ще има библиотека с читалня и компютърна зала. Строят се и два лекарски кабинета.

Идеята на отец Емилиан е всеки четвъртък различни специалисти да извършват безплатни медицински прегледи на нуждаещи се. Денят четвъртък не е избран случайно. Това е денят на Свети Николай, по този начин ще бъде почитан светецът – пазител на Бургас.

В проекта е предвидена и кухня с трапезария за социално слаби с около 50 места. Ще има и туристически спални за поклонници от страната.
 „Ще направим всичко възможно да помогнем за по-бързото построяване на тази християнска обител. Стремим се да правим градивни и полезни неща, а не деструктивни и насаждащи негативизъм“, каза областният ръководител на ГЕРБ Димитър Бойчев.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук