9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

ГЕРБ със стикери в знак на протест от разределените пари от правителството за Бургас

„51 съветници за 51 млн. лв. и за Бургас”. С такива стикери на реверите влязоха днес на сесия в местния парламент общинските съветници от ГЕРБ. Така те изразиха своето недоволство от разпределението на парите от правителствената програма „Региони в растеж”. В декларация, изчетен в началото на сесията съветниците от ГЕРБ припомниха, че  за община Варна правителството отпусна 51 млн. лв. – за Бургас 5 млн. лв. От трибуната водачът на групата Димитър Людиев посочи кои изключително важни проекти за Бургас няма да се случат, при това изцяло с „подкрепата“ на правителството на България.

Двата инфраструктурни проекта,  свързани с решаване на важни за града транспортни проблеми – изграждането на надлез над товарна жп гара Бургас, който щеше да подобри състоянието на трафика в града, щеше да изнесе основния транзитен трафик извън жилищните комплекси и централна градска част, с което чувствително щеше да се намали замърсяването на околната среда в жилищните квартали.Рехабилитацията на ул. „Ал. Батенберг“ е вторият инфраструктурен проект, реализацията на който щеше да реши проблемите с паркирането в една от най-натоварените зони на централна градска част, щеше да подобри достъпа до Приморски парк, автогара „Юг“, жп гарата и  Морската гара. Споменавайки Морската гара, е важно да се отбележи и факта, че за бургаското пристанище правителството отпусна 0 лева, а за това във Варна 15 млн. лв.Сред другите обекти, които няма да се случат са:

–        Спортно училище с модерна инфраструктура и общежитие

–        Център за наблюдение на небесните явления

–        Медицински факултет към университет „Проф. д-р „Асен Златаров“

–        Многофункционален спортен, конгресен и бизнес център „Арена Бургас“ – спорно е дали ще се изгради при положение, че проектът е оценен на 30 млн. лв., а получихме едва 5. Освен това държавата все още не е прехвърлила терена на общината и реално не може да се започне работа.

Във Варна започва строителството на нова съдебна палата, а в Бургас функциониращата сграда на Стария съд опасно се разпада в центъра на града.

Безпринципното разпределение на средствата по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” показа неприятната тенденция, за която многократно предупреждавахме. А именно, че проектите ще се оценят субективно и по партиен признак. Община Бургас е една от най-ощетените.

И поради тази причина днес е много важен ден за нашите съграждани. Ще определим бюджета на Бургас с това, с което разполагаме.

Подминаваме циничните изказвания на наши колеги от ляво, които със задоволство коментират в публичното пространство, че община Бургас трябва да свиква да работи с нови ценности на правителството и с нов подход. Този нов подход е унизителен за всички бургазлии, а деленето на хората от държавниците ни по партиен принцип не е ценност”.

Общинските съветници от  ГЕРБ-Бургас, призоваваха своите колегите  от управляващото мнозинство да се опитат да надмогнат партийните си пристрастия и да работят за региона си, така както го правят във Варна. Нашите съграждани не заслужават подобен тип дискриминация. Бургас трябва и ще продължи да се развива като европейски град.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук