24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

ГЕРБ: С резултат над 1 милион гласа ще бъдем първа политическа сила

Не бяхме подготвени за коварството на БСП, кандидатпрезидентската ни двойка събра негативната енергия, насочена към ГЕРБ. Благодаря на кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева. Тя изнесе една тежка кампания, в която правителството не участваше.  Това каза председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател в оставка Бойко Борисов по време на национална работна среща на ГЕРБ в София. Според премиера, БСП не е научила нищо, въпреки над 100-годишната си история. „Това е партията, която е убивала и взривявала. Защото не са се научили, защото действат по един и същ начин. A днес претендират да са новото. И всички атаки, които използваха срещу Цецкa Цачева, да не би пък те да са големи хубавици там“, допълни Борисов и подчерта, че БСП е партията, която е правила Белене, Ловеч, Скравена. Бойко Борисов заяви още, че истинската същност на БСП е да руши, да взривява жп линии и църкви.  “Сега се кръстят и целуват ръка на патриарха. Тяхната метаморфоза е чудовищна.  Видяхте докъде стигна г-жа Лъжа, но всички знаят, че след БСП следва разруха – икономическа, финансова, всякака. Ние в ГЕРБ бяхме демократи, бяхме широко скроени, бяхме европейци. Отговори ни се с целеви мръсен удар, хибриден”,  подчерта председателят на ГЕРБ.  Борисов обясни, че партията разполага с много честни и компетенти хора, които са заслужили името си и обществото ги припознава. “Други си мислят, че като получават целеви средства от държавата, това е достатъчно”, коментира още той.

 

Относно твърденията на БСП, че еврофондове ще бъдат спряни, министър-председателят заяви, че още в понеделник ще иска от Европейската комисия становище дали и коя европрограма ще бъде спряна. “Крадецът вика дръжте кръдеца. Те са крали, крали и отсега казват, че ще им спрат фондовете заради Борисов. Като ви ги спрат, месец след това ние идваме на власт и ги пускат. Това са фактите. Международен валутен фонд, Световна банка, ЕК, Евростат – навсякъде категорично се сочи икономически ръст, ниска безработица, огромен фискален резерв – над 14 милиарда. БСП нямаха шеф на митницата. Сега предлагат всичко безплатно, данъци само за богатите. Платихме версиите и на синьото и на червеното правителство преди нас. 1, 2 млрд. платихме за Белене.  КТБ кога се срина?”, каза Бойко Борисов.

 

Той подчерта, че няма друго правителство, на което да са отпуснати от Европа 320 милиона лева за охрана на границата. Борисов определи и нагнетяването на общественото мнение в Харманли като хибридна война. “Изведнъж страшна бежанска вълна. Нямаше никакъв натиск на границата и никакви бунтове след изборите. Комунистите са подли и безкомпромисни, конспиративни, но не са глупави. Излизат и казват, че ще строят, без да крадат. Спомням си АМ “Люлин”. 5 км асфалт и планина – това беше. “Цанков камък”– след тунела планината. 160 млн. лв. за пътя до версията “Цанков камък”. Окрадоха милиарди. На нашите търгове сме постигнали в пъти по-ниски цени от други държави в региона”, обясни лидерът на ГЕРБ. Според Борисов няма разлика между фашисти и комунисти. “Една лъжа повторена 100 пъти става истина, както е казал Гьобелс. Всеки ден лъжат, а ние сме принудени да се обясняваме на крадците. Всички те и Корнелия Нинова пляскаха преди две години при избирането на шефа на ДАНС. Над 100 години вкарват държавата в национална катастрофа и искали сега да се променят. И ние ще се променим”, коментира премиерът.

 

Борисов обясни, че критиките на опонентите на ГЕРБ спрямо Националната програма за енергийна ефективност са абсолютно неоснователни. “Санирането е една мащабна социална политика. В тези блокове живеят хора от всички партии и всички възрасти.  Освобождава се ток все едно от два реактора, ако намалим с 30 % енергопотреблението като санираме сградите. Дейностите по санирането се изпълняват само от  малки фирми и под контрола на собствениците – това е най-контролираното строителство”, обясни той. Относно увеличението на пенсиите премиерът заяви, че това трябва да се случи на устойчива база.

 

Относно проведения референдум Бойко Борисов каза, че е бил така построен, че да изглежда, че целта е да се вземат парите на политиците и да бъдат изхвърелни от властта. “Остана впечатление, че това е атака срещу нас. БСП започнаха да се възползват. Нинова каза, че държавата била в застой – в последните тримесечия всички отчитат рекордния икономически ръст на България. БВП на България се увеличава с милиарди – 88, 6 млрд. лева е бил през 2015 година, през 2016 година вече е над 91 млрд. Видяха, че има натрупани пари и започнаха да обещават на хората  всичко безплатно”, посочи министър-председателят в оставка.  Борисов подчерта, че АМ “Хемус”  е важна за региона. По думите му, над 2/3 от държавата имат изградена инфраструктура, но останалата част от страната е загубена, ако такава комуникация не бъде изградена. Според Борисов приказките са коалиция БСП-ГЕРБ са поредната опорна точка.

 

Бойко Борисов заяви, че за първи път енергетиката е стабилизирана, а всички дружества са на плюс. “Преди имаше само целеви заеми – по 2 -3 милиарда. Същото е и в здравеопазването. Няма сектор, в който държавата да не е в по-добро състояние от това, което заварихме след мандата на БСП. Оградата с границата – с решаващата подкрепа на ПФ я има, но все пак ние намерихме парите, за да я построим. Амбицираха ни да се справим с бежанската криза по най-добрия начин, даже в Унгария има повече бежанци, отколкото в България. Корнелия Нинова щяла да праща армия на границата  – защо, когато няма никакъв натиск. Армията не е безплатна, за да я пращаме безпричинно на границата с Турция. Като си некомпетентен е лесно да предлагаш решения”, заяви Борисов.

 

Министър-председателят в оставка посочи, че оношенията между страните в световен мащаб са поляризирани и това е опасно за Българи. По думите на Борисов сферите на влияние ще се менят. “ Не трябва да реагираме първосигнално на всяка новина – няма да правим “майдан” на Румен Радев, ние го поздравихме, стиснахме му ръката”, каза Бойко Борисов. Относно заявките за балансирана политика с Русия от страна на БСП той обясни, че те няколко пъти са излъгали за Южен поток, за Белене. “Владимир Путин 90 милиона ни опрости за Белене, след проведен политически разговор. Той изпрати военните кораби да се ремонтират във Варна. 40 % повече туристи ще има тази година. Кое ще балансират повече?”, коментира Борисов.

 

“Не можете да разчитате на политическа нормалност и толерантност от  нашите опоненти. Те играят конспиративно, манипулативно, лъжливо, под пояса, ежедневно и ежеминутно, целенасочено. С всичките си сателити около тях. Трябва да се борим за родината, за държавата, за да не я разбият”, каза председателят на ГЕРБ пред актива на партията.  Бойко Борисов заяви, че на лъжите на БСП трябва да се отвръща с факти.

 

Лидерът на ГЕРБ обясни, че всички партии си мислят, че са си самодостатъчни, затова не трябва да се мисли за коалиции нито в ляво, нито в дясно.  “10 години по-назад от нас са в мисленето. И ние бяхме така, но много отговорност ни легна на плещите. Все по-хубави градове имаме, все по-добро място за живеене ставаме. БВП се увеличава, туризмът се развива, но остава едно чувството за неудовлетвоеност. Трябва да убедим хората, че това, което правим, е за тях – справедливо и честно е. Поведението на всеки един се следи и става поведение на партията. Трябва да бъдем сред хората, защото това е най-добрата социология”, заяви още Бойко Борисов.

 

Според зам.-председателя на ГЕРБ и председател на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов  партията трябва да има различен подход в кампанията, която предстои. “Ще заложим на повече експертиза по дадени секторни политики в дадени региони”, обясни той и направи анализ на стратегията на ГЕРБ за изминалите избори. Като основна грешка Цветанов посочи забавеното обявяване на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ. “Започнахме позитивна кампания, но без ясен кандидат. Късното обявяване на Цецка Цачева и Пламен Манушев не дадоха нужния импулс на кампанията. Стигнахме до решение на ИК в последния възможен момент и това имаше своите негативи. Винаги сме залагали на честна, отговорна и позитивна кампания. Но явно това не е най-работещето към настоящия момент, защото има сериозен политически популизъм”, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

 

Цветан Цветанов посочи още, че е важно да се представят силните страни на политическата програма на ГЕРБ, за да се ограничи политическия популизъм. По думите му, за всяка една политика трябва да има ясни и кратки послания. “Протестите в Овча Купел и Харманли създадоха напрежение, което бе изкуствено стимулирано и създаде напрежение след обществото. Това създаде добри планове за действие на нашите опоненти с подобни нечисти намерения. БСП започваха и завършваха с говоренето защо правителството предпочете Кристалина Георгиева пред Ирина Бокова. Не използвахме активно силата на онлайн и социалните медии, за да общуваме с всички българи. Срещу нас се поведе негативна кампани с фалшиви новини и тролове”, коментира още  Цветанов.

 

Според него основен проблем пред ГЕРБ са били и фалшивите новини и лъжи.  “С резултат над 1 милион гласа няма да имаме проблем да бъдем първа политическа сила”, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ. Относно подадената оставка от премиера Бойко Борисов след изборите, Цветанов заяви, че това е силата на политическия лидер. “Показахме политически морал, присъщ само на големите лидери”, каза Цветан Цветанов и даде пример с Дейвид Камерън и Матео Ренци.

 

Относно предстоящите предсрочни парламентарни избори Цветанов заяви: ”Ще бъде направена реорганизация с анализи и нови идеи, за да постигнем победа. Кампанията, която трябва да стартираме, ще бъде без откриване в зала “Арена Армеец” – не трябва да излагаме на риск пътуващите от цялата страна, заради лошите метерологични условия. Лъчовете като работни срещи със структурите ще си останат в цялата страна – това е кампанията, която винаги правим – лице в лице.”

 

Според зам.-председателя на ГЕРБ, в партията ще бъде направена промяна, която да покаже потенциала на ГЕРБ.  “Трябва да използваме активно и всеобхватно социалните медии на регионално, национално и международно ниво. БСП никога не са имали успешен управленски мандат. ГЕРБ има лицето и имаме възможност да покажем това, което сме направили. Оставяме държавата със стабилни финансови параметри”, каза още  Цветанов. По думите му,  в тази кампания ГЕРБ ще покаже на хората експерите на партията  в лични срещи с хората в страната.

 

Цветан Цветанов представи и обобщен анализ на проведената  онлайн анкета сред членове на ГЕРБ. Като приоритетни сектори хората са определили здравеопазване, правосъдие, образование, общо благосъстояние и стандарт на хората, вътрешен ред и сигурност и икономика.  Мнозинството от отговорилите в проучването са заявили, че естествени коалиционни  партньори на ГЕРБ са РБ, ПФ,  “Воля”, “Да, България” и ДСБ. Членовете на ГЕРБ са твърдо против коалиция с ДПС, БСП, ДОСТ, “България без цензура” и АБВ.  “Tова е правилният път. Ще проведем такива допитвания с важни теми за всеки регион, за да имаме обратна връзка с нашите членове”, подчерта зам. –председателят на ГЕРБ.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук