17.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Германия очаква 1 млн. бежанци, Европа затваря границите

Германия очаква до края на годината да приеме до 1 милион бежанци, а не както се смяташе досега 800 000. Това заяви вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел. Решението на Германия да установи временен граничен контрол повлече като домино след себе си решенията на съседните й държави също да ограничат преминаването през техните граници. Австрия обяви, че също започва граничен контрол, а от вторник в Унгария ще важат нови по-строги правила за преминаването на границите.

Досега незаконното им нарушаване бе противообществена проява, сега ще се наказва със затвор и експулсиране. На 21 септември се очаква парламентът в Будапеща да реши дали да разположи армия по границите на Унгария, но вчера журналисти и хуманитарни работници съобщиха за засилено присъствие на военни и БТР-и в граничния район с Австрия, както и за насилственото опразване на лагера в Рьожке. Военни има и от австрийска страна. Затварянето на германско-авскрийската граница бе причина за огромни задръствания.

Часове по-късно движението бе нормализирано, но полиция проверява всички преминаващи.

„Амнести интернешънъл” предупреди, че затварянето на граници ще създаде опасни за живота на бежанците ситуации. Унгария обаче също обяви, че ще затвори границата със Сърбия, а за затваряне и контрол съобщи и Белгия. За подобни мерки предупредиха Чехия и Словакия.

„Това не решава проблема с бежанците за никого от нас”, предупредиха германски политици. Наложи се говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт да обяви, че Германия ще продължи да приема хора, бягащи от война, но е необходима глътка въздух, за да се справи с вече дошлите. Бавария е поела 63 000 бежанци само през уикенда и настоя за спешна помощ от федерацията.

Затварянето на границата с Унгария трябва да помогне най-вече на баварските власти да организират работата си.

„Ще се справим с този проблем, но не и за една нощ”, обяви самата Меркел. Връщането на граничния контрол се смята за сигнал към ЕС и към бежанците, че дори и богата страна като федералната република не може да се справи с неспиращ поток от прииждащи. Германия настоява за солидарност и подкрепа от останалите членки.

„Целта на тази мярка е да спре сегашния приток на мигранти към Германия и да го превърне в организиран процес“, заяви министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер преди да отпътува за среща с колегите си от ЕС в Брюксел.

Германия настоява за въвеждането на задължителни квоти за имигранти и разпределението им из целия ЕС, а не поемане на тежестта само от Германия и Швеция. Преди срещата на министрите с пълен провал завърши съвещание на експертите им. Те не се разбраха как да се процедира с бежанската криза от тук нататък. Преди началото й шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е опитал да убеди по телефона Унгария, Чехия и Словакия да приемат бежанските квоти, съобщи Ройтерс.

„Решението на Германия да възстанови граничния контрол, на първо място по границата с Австрия, за да ограничи мигрантския поток, подчертава спешната необходимост да бъде приет европейски план за разпределяне на новодошлите”, заяви Европейската комисия в декларация, цитирана от Франс прес.

Юнкер ще представи плана си на министрите на вътрешните работи за справяне с кризата, който предвижда онези държави, които не могат да поемат бежанци, да се „откупят” с вноски в специален фонд, който да подкрепи държавите, даващи убежище.

Според плана в идните две години ЕС трябва да приеме 120 000 бежанци, предимно от Сирия, Еритрея и Ирак. Италия, Гърция и Унгария трябва да бъдат облекчени като бежанците се пренасочват бързо в други държави.

ЕС трябва да приеме общ списък за страните, които се смятат за сигурни и бежанци от тях няма да се приемат. Този план вече бе предлаган веднъж през май, но британците и източноевропейците го отхвърлиха. В Германия все по-силни стават гласовете, призоваващи за финансови наказания към онези, които отказват солидарност. Очаква се в Брюксел министрите да се договорят за списъка на сигурните държави, в които ще се включат Западните Балкани. Също и създаването на общи регистрационни центрове в граничните членки, в които бежанците трябва да бъдат регистрирани и разпределяни на квотен принцип, а не според желанието им.

24chasa.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук