13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Гледаме най-добрия режисьорски дебют на 12 май в Бургас

Три свещи: Белези от Балканските войни“ е документален филм, разказващ истинската история на един български войник, герой от Балканските войни

Премиерата на филма в Бургас ще бъде на 12 май от 18.00 часа в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“. Входът е свободен. Лентата печели в категорията за „Най-добър режисьорски дебют в документалното кино“ на миналогодишните награди на Българската филмова академия 2015. Номинирана е и в категорията „Най-добър оператор на документален филм“. 

Мистериозната съдба на изчезнал български войник, става повод да бъдат разкрити причините за Първата и за последвалата я Втора Балканска война, останала известна в историята като Междусъюзническа.

Мащабният проект, заснет на териториите на България, Македония, Сърбия и Гърция, проследява събития, които създават напрежение на Балканите в продължение на цял век. Наяве излизат малко познати, но ужасяващи факти за Балканската трагедия от онова време.

Официалните гледни точки на засегнатите страни са защитени от историци и военни, и са подкрепени с архивни документи, кадри и спомени на очевидци. Кулминацията е разкриване съществуването на гръцки пленнически лагери. Най-зловещият сред тях – на остров Трикери, по чиито образец, по-късно в западна Европа, са създадени чудовищните концлагери.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук