13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Глезят школници със заешко, пуешко и телешко

„Хляб и хлебни изделия“ предлагат повече витамини и млечни продукти в храната на децата в училище, съобщават от Община Бургас. Повече плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти ще има в обяда, който „Хляб и хлебни изделия“ предлага на учениците в Бургас.

В същото време се намалява консумацията на месо. Новите акценти в менюто са част от кампанията за здравословно хранене на децата, която Община Бургас развива. Идеята е децата да консумират любими традиционни ястия, приготвени по модерни и здравословни методи.

Менюто на децата е разнообразено с плодови шейкове, цитронада и смути с плодове. Обикновеният бял хляб е заменен с пълнозърнест. Спанакът, който е един от най-полезните зеленчуци, присъства всяка седмица в ястията. В гозбите с месо преобладават заешкото, телешкото и пуешкото, които съдържат повече полезни хранителни вещества и по-малко мазнини и холестерол.

Обедното хранене трябва да осигури 30% от средното ниво за дневните енергийни потребности на децата. Хранителните вещества в обяда на учениците се разпределят в съотношение: 15% белтъци, 30% мазнини и 55% въглехидрати.

Менюто за децата в бургаските училища се изготвя от проф. Стефка Петрова. Тя е национален консултант по здравословно хранене в Министерството на здравеопазването и представител на България в Световната здравна организация.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук