11.5 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Голямото почистване започна. Бургазлии стават по-отговорни

„Все повече бургазлии  подават сигнали в местната администрация за нерегламентирано  изхвърляне на отпадъци. Положителна е и тенденцията, че повечето от тях са готови да свидетелстват, което улеснява наказването на виновниците за появата на различни замърсявания.” Това каза на среща в Бургас, директор на дирекция „Околна среда” в общината, Павлин Михов. 

По думите му, от днес започва пролетното почистване на града. Експертите на дирекцията са направили подробен график, който  е достъпен на официалната Интернет страница на общината. Направено е и обстойно обследване на нерегламентирани  замърсявания.

„През последните години тези места значително намаляват, което смъква и разходите ни по почистване. За миналата година са вложени 128 000 лева. Подобни малки сметища има предимно около крайните квартали и съставните селище на общината. Със сигурност можем да кажем, че напълно сме ликвидирали това около кв. „Горно Езерово ” както и сметищата около Българово и Брястовец. Драстично намаляват замърсяванията в ромските гета в „Победа” и „Меден рудник””, допълни Михов.

Техниката за пролетното почистване на Бургас е подготвена. Ще бъдат мобилизирани четири екипа от товарачи и четири самосвала на консорциум „Титан”, който е ангажиран с почистването на града. Вече работят и девет автомиячки. В тази връзка Михов отново призова бургазлии  да се запознаят с графика по почистването на района, в който живеят и да освободят улиците от автомобилите си. Голямото чистене и тази година започва от к-с „Изгрев”.

„Предвидено е поставянето на още 53 контейнера за отпадъци в Бургас. Ще раздадем и компостери  на 200 домакинства в крайните квартали. Така общият им брой в Бургас ще надхвърли 350. През тази година ще обособим и специални площадки за временно съхранение на растителни отпадъци”, допълни Павлин Михов.

За всички, които имат желание да се включат в националната кампания „Да изчистим България за един ден” община Бургас е осигурила безплатни чували и ръкавици. Поела е и ангажимент по извозването на събраните боклуци. Кампанията ще се проведе на 26 април 2014 година. Материалите ще се получават в дирекция „Околна среда” в бившия Профсъюзен дом.

В рамките на пролетното почистване фирма „Титан” ще извърши подмяна на над 1000 броя кофи за отпадъци в съставните селища. До края на годината ще достави още 1000 броя. На територията на Бургас до края на месец юни фирмата ще осигури 400 броя нови съдове за отпадъци в ТД „Зора“. През следващата година предстои последваща подмяна и на съдовете по другите квартали на града. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук