12.6 C
Бургас
петък, май 10, 2024

Голям Еко Парк със статуята на Богородица над Несебър

  Община Несебър прие бюджета си за 2010 г. Финансовата програма се придържа към сериозните ангажименти, които общината е поела в социално ориентираната си политика. От 2007 г. в Несебър се въведоха редица инициативи на местната власт по отношение на грижите, които тя полага за задържане на младите хора, за насърчаване на раждаемостта и по отношение на гражданите от третата възраст. За 2010 г. тенденцията от предходните години се запазва, въпреки тежката икономическа и финансова стагнация. Общинската администрация и съветниците се обединиха около идеята, че помощите, които се отделят за младите семейства, обществени дейности и пенсионерите в Несебър трябва да продължат. Това определи и приемането на вчерашната общинска сесия на точките, които определено дадоха социален приоритет на бюджета. Това намери конкретно изражение в следните цифри:За образование: Държавно финансиране – 4 714 911 лв.  Местни и дофинансиране – 4 813 855 лв.

Социални дейности – включващи  социалния  дом  в с.Кошарица, домашен  социален патронаж, центъра за социална рехабилитация и интеграция: Държавно финансиране – 296 628 лв.    Местни и дофинансиране – 1 775 375 лв.

Запазват се помощите отпускани за новородено дете в размер на 2000 лв., както и средствата за нуждаещи се от хемодиализа болни жители на Общината. Запазват се и намаленията за учащи и пенсионери за ползването на общински транспорт .

Предвидените средства за помощи ,помощи за  новородени деца и програма ин витро са в размер на 850 000 лв.

Несебър е един от малкото региони в страната, който подпомага със значителни средства и дейността на читалищата на своя територия. Държавната субсидия  е  в размер на 109 089 лв. Дофинансирането от страна на общината за читалищните дейности е в размер на 385 900 лв.

За пенсионерските клубове се предвиждат 85 400 лв., като в тях е включен и новия пенсионерски клуб в к.к. Слънчев бряг.

И тази година Общината ще финансира с доста средства и МВР структурите на територията си със значителната сума от 1 600 000 лв.

Останалите по-сериозни пера в бъдещия бюджет са:

Капиталовата програма в размер на 22 640 904 лв. От тях за ДМА са предвидени 1 588 670 лв. В т.ч. за БКС 989 000 лв. и други – 599 670лв.  

В строителната програма са залегнали обществено значими обекти – като пример улиците в кв.Черно море, дъждовната канализация на пътя Равда-Несебър, изграждане на физкултурен салон, пристройка към училището, в с. Тънково; изграждане на Здравна къща в гр. Св. Влас; укрепване, надстрояване и преустройство на сградата на Кметство гр. Обзор; изграждане на комплексна-многофункционална сграда в с. Кошарица, която ще включва в себе си  кметството, библиотека, конферентни зали, лекарски кабинет, пенсионерски клуб, отделение за полиция и др. Друг много важен строителен обект, залегнал в строителната програма е изграждането на водопровод от язовир Камчия до Ханска шатра и много други.    

На сесията, кметът Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов представиха най-новата идея на община Несебър – проект за Еко парк. Той е предвиден да се намира над местността „Инцараки“. От там ще се вижда целият залив към гр. Несебър и Св. Влас. Предвидено е в парка да бъдат изградени зона за отдих и почивка, за разходки и културни прояви, които да привлекат интереса както на местните хора, така и на туристите. До парка ще може да се стига с автобуси, коли, рикши, велосипеди и дори пеша по обособени еко пътеки. Ще има и 2 паркинга. На най-високата точка ще бъде построена статуя на Св. Богородица, пазителка на града, както и параклис. За изграждането на Еко парка, община Несебър ще кандидатства по Европейските програми.img_6729.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук